Kékesi Márton: Új hulladékgazdálkodási szabályozás

gyal.hu

2023. július elsején lépett hatályba az új hulladékgazdálkodási szabályozás, amelynek legfőbb eleme a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR).

Az Európai Unió szakpolitikáját a hulladékgazdálkodással kapcsolatban  –  az 2008/98/EK irányelv rögzíti, ebben az van megfogalmazva, hogy az egyes termékek életciklusa végén szükséges hulladékkezelés (újrahasználat, hasznosítás, ártalmatlantás) költségeit a gyártók, termelők fizessék meg. Ezt hívják kiterjesztett gyártói felelősségnek (angolul: extended producers responsibility, a továbbiakban EPR), amellyel kapcsolatos szabályozást Magyarországon a 80/2023. (III.14.) Kormányrendeletben találhatjuk meg.

Így Magyarországon is bevezetésre került az úgy nevezett „kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer” (angol nyelven: EPR – extended producers responsibility), amelyben a gyártóknak a „szennyező fizet” elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

Az intézkedés célja, hogy  ösztönözze a gyártókat:  kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak.

Az elfogadott törvénymódosítás az EPR rendszer bevezetése mellett néhány esetben megtartja a termékdíj fizetési kötelezettséget is. A rendeletben meghatározott termékdíj összegéből azonban le lehet vonni az EPR díj összegét. Ha az így kialakult szám 0 vagy negatív előjelű, akkor ténylegesen nem keletkezik termékdíjfizetési kötelezettség. 

Az adminisztrációs terhek csökkentése és az esetleges – az új rendelkezés bevezetése által okozott áremelkedés miatt – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Kormányhoz fordul további egyeztetések végett.

„Az EPR díjak mértékének csökkentése, a kiterjesztett gyártói felelősség rendszer bevezetésének halasztása, valamint egyes speciális esetek, kivételek alkalmazása érdekében a Kormányhoz fordulunk. Célunk, hogy szakmai érveink alapján a hazai élelmiszerlánc szereplőinek érdekei védelmében és az ellátásbiztonság megtartása miatt egyeztetéseket folytathassunk.” – áll a NAK közleményében.

Összeállította: Kékesi Márton KPE szakértő