Kékesi Márton: Szuverén döntésünk

magyarmezogazdasag.hu

A külpolitikai, a háborúval kapcsolatos hírek között talán nem kapott akkora figyelmet, mint amilyet megérdemelne: a magyar mezőgazdaság a tavalyi történelmi aszály után idén újra növelheti a gazdaság teljesítményét.

A mezőgazdaság stratégiai ágazat, ezért is fontos, hogy az agrárkormányzat a fogyasztók és a magyar gazdák érdekeit tartja szem előtt, amikor a számunkra előnytelen szabályok, döntések káros hatásait mérsékli vagy kiküszöböli.

Példaként említhetjük az értékesítési problémát a magyar méhészek számára; hogy az EU-n kívüli, harmadik országokból származó – sokszor kétes eredetű – méz tisztességtelen piaci versenyt okozott azon az uniós piacon, ahova hagyományosan a méztermelésünk 80%-át exportáljuk. Hazánk évek óta szorgalmazza a mézkeverékek származásának jelölésére vonatkozó európai előírások szigorítását a fogyasztók és a méhészek védelme érdekében.

Augusztusban – honlapunkon is beszámoltunk róla – Magyarország nemzeti hatáskörben szigorítani fogja a hazai szabályozást: mézkeverékek esetén kötelező lesz feltüntetni valamennyi származási országot, méghozzá a felhasznált mézek tömeg szerinti csökkenő sorrendjében – közölte Nagy István agrárminiszter.

A mézek jelölését közösségi szinten a mézről szóló tanácsi irányelv szabályozza. Eszerint a címkén jelezni kell azon származási országot, ahol a mézet begyűjtötték. A több országból származó mézkeverék esetében azonban nem kötelező a származási országok feltüntetése, elég azt jelölni, hogy EU-országokból, EU-n kívüli országokból vagy éppen EU-országokból és EU-n kívüli országokból származó a mézkeverék. Ezt a jelölési módot, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a valós származási ország elfedése céljából alkalmazzák.

Az uniós irányelv felülvizsgálata még jelenleg is zajlik, az Agrárminisztérium – a szükséges európai uniós jóváhagyási eljárás után – úgy módosította a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozását, hogy a mézkeverékek esetén is valamennyi származási országot fel kell tüntetni, a felhasznált mézek tömeg szerinti csökkenő sorrendjében. Az új rendelkezések augusztus 11-én lépnek hatályba.

A fogyasztók érdekeit is szolgálja a módosítást, tekintve hogy a vásárlónak joga van tudni, hogy az általa megvásárolni kívánt mézkeverékben kínai, ukrán vagy éppen magyar méz van.

A Polgári Kisgazdák eddig is támogatták és ezután is támogatni fogják a hazai termelők és fogyasztók érdekeit szolgáló szuverén döntéseket.

Kékesi Márton, KPE szakértő