Kékesi Márton: mobilGAZDA

Fotó pixabay

Az ipari termelésben természetesnek vesszük, hogy a munkafolyamatokban egyre gyakrabban alkalmazzuk a modern technológia vívmányait. Az agráriumban, a mezőgazdasági termelésben – lehet – kicsit nehezebben fogadjuk el, hogy a hatékony munkához, a versenyben maradáshoz elengedhetetlen az úgynevezett precíziós gazdálkodási technológiák alkalmazása.

A termelés mellett az ellenőrzések végrehajtásánál is fontos szerepe van a digitális, mobil eszközöknek.

Mint ahogy arról értesültek a gazdálkodók, júliusban a Magyar Államkincstár elkezdte a műholdfelvételek segítségével végzett ellenőrzéseket, melyek során egyes gazdálkodók értesítést kaphattak potenciális meg nem felelésekről.

Ezek a következők lehettek:

  • ha a termesztett növénykultúra eltér az igényléstől;
  • ha a mezőgazdasági táblán  nem homogén a növényi felszínborítás
  • ha nem támogatható a terület.

Az ellenőrzés során több mint 12 000 gazdálkodó kapott értesítést potenciális meg nem felelésekről, akiket arra hívott fel a hivatal, hogy az egységes kérelem  felületén ellenőrizzék a műholdfelvételeket. Ezután a gazdálkodó vagy javíthatta a kérelmét vagy – a címben is említett – mobilGAZDA alkalmazáson keresztül bizonyíthatta a megfelelést az adott helyszínen készített fénykép elküldésével. Ahol a gazdálkodó nem reagált a végzésre, ott a helyszíni ellenőrzés során kell majd tisztázni a helyzetet. (KPE)

Tőlünk Polgári Kisgazdáktól sosem állt távol a gondos, pontos munkavégzés, nevezzük azt akár precíziós gazdálkodásnak is. A fenti esetben sem érdemes megvárni  – a többlet időt és energiát követelő – helyszíni ellenőrzést, hanem a Magyar Államkincstár honlapján található leírást tanulmányozni (https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/mobilgazda) és megfelelően alkalmazni.

Kékesi Márton, KPE szakértő