Kékesi Márton értesítése alapján: beszámoló az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt

kormany.hu

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt számolt be a 2020. évi tevékenységéről az országgyűlési biztos (ombudsman) helyettese. Pontos és hosszú megfogalmazás szerint ő a „Jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes”, aki magyarul a környezet- és természetvédelemért felelős helyettes.

A bizottsági ülésen Dr. Bándi Gyula az írásban is benyújtott beszámolója mellett külön kiemelte, azokat a szakmai területeket, amelyeket az állampolgárok megkeresése alapján a legfontosabbnak tartott.

Sok megkeresés érkezett a hivatalhoz a levegő minőségével kapcsolatban. A levegő minősége alapjaiban határozza meg életminőségünket, a tisztább levegő alapfeltétele az egészségesebb és élhetőbb környezetünknek.

A másik általa kiemelt téma a biológiai sokféleség, amely biztosítja azoknak a forrásoknak a fennmaradását és megújítását, amelyek nélkül a talajképződés, a tápanyagok és a víz körforgása nem lenne lehetséges.

Fontosnak tartotta megemlíteni a hulladékgazdálkodást és a körforgásos gazdaságra való átállást.

Ez jelentheti a termék újrahasználatát újabb termékként, a gyártási folyamatokba visszavezetését alapanyagként, esetleg energiaként, meghosszabbítva élettartamát. Fontos szempont, hogy már a tervezés pillanatától legyen felelőse az adott terméknek, aki a terméket vagy a benne lévő anyagokat minél tovább a körforgásban hivatott tartani, tartós használat és a javíthatóság biztosítása, majd újrahasználat vagy újrahasznosítás révén, illetve hulladékká válása esetén gondoskodik annak elhelyezéséről, kezeléséről. A körforgásban tartás terén nagy szerepe és lehetősége van az innovációnak.

(kpe)