Kékesi Márton értesítése alapján: A Polgári Kisgazdák jól ismerik a „bagoly mondja, verébnek” magyar közmondást / Demokrata képviselők megindíthatják az impeachmentet Trump ellen / Obama: Magyarországon hierarchikus rendszert tartanak fent

Fotó forrása: portfolio.hu

Amerikai történések

Egyre többen támogatják az amerikai törvényhozásban az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megindítását Donald Trump leköszönő elnök ellen, ám közel sem biztos, hogy a demokrata párti képviselők kezdeményezésének meglesz a szükséges támogatottsága a republikánus képviselők részéről – jelentette a helyi sajtó vasárnap. Ted Lieu demokrata párti képviselő közölte, hogy eddig 190 törvényhozó biztosította támogatásáról az impeachment-eljárás megindítását. Még ha hivatali idejét követően is állapítják csak meg Trump bűnösségét, a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy nem indulhat a 2024-ben esedékes elnökválasztáson.

Mike Pence alelnök a CNN értesülése szerint már nem zárkózik el az alkotmány 25. kiegészítésének alkalmazásától, azaz a feladatainak ellátására képtelenné vált elnök azonnali leváltásától, de csak akkor akar lépni, ha Trump valami újabb őrültséget csinál – írja a Népszava. A republikánus Mitch McConnell, aki egyelőre még megszabja a szenátus menetrendjét, azt mondta, hogy legfeljebb a Joe Biden beiktatása előtti napon vagy január 20-án, az eskütétel után tűzik napirendre a kérdést. Azonban arra is van precedens, hogy valakit már a tisztségéből való távozás után sújtsanak impeachmenttel. Ez esetben elveszíti a nyugdíját és többé nem viselhet szövetségi tisztséget – vagyis Trump nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson. A lap azt is írja Trump állítólag Rudy Giulianira és a híres ügyvéd Alan Dershowitzra akarja bízni a védelmét az impeachment során.

Rendkívül szokatlan módon amerikai diplomaták bírálták Donald Trump amerikai elnököt a Capitolium ostroma miatt, és felszólították kormányzata tagjait, hogy távolítsák el hivatalából a 25. kiegészítés alapján – közölte az AP amerikai hírügynökség vasárnap két belső üzenetre hivatkozva. Az AP tájékoztatása szerint a diplomaták az amerikai külügyminisztérium úgynevezett panaszcsatornáján keresztül fejezték ki véleményüket, miszerint a kongresszus épületének szerdán történt ostroma komolyan alááshatja az Egyesült Államok hitelét a demokratikus értékek külföldi népszerűsítésében és védelmében. Lemondásra szólította fel Trumpot Lisa Murkowski alaszkai republikánus szenátor is, mondván, az elnök „elég kárt okozott”. A republikánus szenátorok közül később hasonló véleményt fogalmazott meg Pat Toomey is, Ben Sasse pedig megfontolná az impeachment megszavazását. Nyílt levélben lemondásra szólította fel Donald Trumpot az Egyesült Államok keresztény egyházainak ökumenikus tanácsa is. Arnold Schwarzenegger színész, Kalifornia állam korábbi republikánus kormányzója a kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes erőszakhullámhoz hasonlította a washingtoni Capitolium tüntetők általi ostromát.

Vádat emeltek egy szövetségi bíróságon az amerikai kongresszus ostromában részt vevő három gyanúsított ellen – közölte szombaton az amerikai igazságügyi minisztérium. Az összeesküvéselméleteket terjesztő, szélsőséges QAnon mozgalom tagját jogtalan behatolással és rendzavarással vádolják. Az igazságügyi tárca további 14 ember ellen emelt vádat.

A Google, az Apple és az Amazon is eltávolította alkalmazáskínálatából ideiglenesen a Donald Trump híveinek körében népszerűvé vált Parler közösségi oldalt, kiemelve, a platform nem tesz eleget az erőszakra buzdító tartalmak terjesztésének megelőzése érdekében. John Matze, a Parler vezérigazgatója határozottan bírálta a három internetes óriásvállalat „összehangolt támadását”, amely szerinte a szólásszabadság, illetve a szabad verseny ellen irányul. A Twitter felfüggesztette a január 20-ától Joe Biden irányítása alá kerülő @POTUS fiókot is, és végleg felfüggesztette a Trump-kampány hivatalos fiókját, valamint Gary Cobynak, Trump digitális igazgatójának profilját is azt követően, hogy Trump azon keresztül is megpróbált üzenni híveinek – közli a Magyar Nemzet.

Külföldi reakciók

Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője vasárnapi személyes blogbejegyzésében arról írt, hogy a washingtoni események világosan megmutatták: a dezinformáció valós fenyegetést jelent a demokráciák számára. Ennek elkerülése érdekében a lehető leghatározottabban ki kell állni a demokratikus intézmények függetlenségének megsértése, a populista vezetők demagóg uszításai, a dezinformációs kampányok és álhírek ellen. Úgy vélte, hogy hatékonyabb szabályozás szükséges a közösségi oldalakon megjeleníthető tartalmakat illetően, a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása mellett. „A feladat nem lesz könnyű, mivel a nacionalista és autoriter rezsimek nagy befolyásra tettek szert világszerte az utóbbi években” – tette hozzá.

Magyar vonatkozású nyilatkozatok

Barack Obama a Daily Show című műsor különkiadásában arról beszélt, hogy vannak olyan vezetők, akik jó célokért küzdenek, demokratikusan, az embereket is bevonva a döntésekbe, ide sorolta például Angela Merkel német kancellárt. Emellett szerinte vannak az erős emberek, akik hierarchikus rendszert tartanak fent, az állampolgáraikat alattvalókként kezelik, és a két nézet között folyamatos a harc, ami ezután folytatódni is fog. „Ez történik az Egyesült Államokban is, és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást. Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban” – jelentette ki.

„Mi a külpolitikánkat a kölcsönös tiszteletre alapozzuk és ennek a kölcsönös tiszteletnek a része az, hogy mi nem kommentáljuk más országok belpolitikai viszonyait (…), mi azért szurkolunk, szorítunk, hogy minden ország a lehető legjobban tudja intézni a saját belső ügyeit, szurkolunk azért, hogy a nehézségeken minden ország túllegyen. Nekünk az az érdekünk, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fenn tudjuk tartani az eddigi jó együttműködést.” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

MTI, MANDINER.HU, ORIGO.HU, NEPSZAVA.HU, M1 HÍRADÓ, MAGYAR NEMZET