Kékesi Márton: A termőföld védelmében

Fotó kertspecialista.hu

Emberi létünk egyik meghatározója a termőföld, a talaj. Alapvető feltétele az élelmiszer és a takarmány termelésének, az életünknek.

A talaj fontos tulajdonsága a termékenysége, vagyis az a képessége, hogy megfelelően, a szükséges mennyiségben képes a növényeket vízzel és tápanyagokkal ellátni. A talaj egyben a természeti környezet része, mely biztosítja az anyagok biológiai körforgását.

Talajainkat számos olyan hatás éri, amely minőségének, termékenységének romlásához vezethet.

A talajvédelem a termőföld termékenységének és minőségének megóvása, javítása, fizikai, kémiai és biológiai romlásának megelőzése. A termőföldek védelmét hazánkban törvény írja elő. A termőföldek talajvédelmével kapcsolatos talajvédelmi hatósági és egyéb állami feladatokat a földügyért felelős miniszter a talajvédelmi hatóság útján látja el.

Magyarország talajadottságai kiválóak, viszont a talajaink állapota nem elég jó.

A magyarországi termőföldállomány változatos, a barna erdőtalajtól a csernozjomom át a szikes és öntéstalajokig.

A jó állapotú talaj egyben a gazdaságos is, vagyis olcsóbb és jövedelmezőbb lenne a növénytermesztés, ha jobbak lennének a talajaink. Régen nem taposták a talajt 10 tonnás traktorok a nagytömegű művelőeszközökkel együtt. Ma más a helyzet és nem csak nálunk Magyarországon. Ezen kívül a támogatási szabályok, rendszer miatt általában igen jövedelmező a szántóföldi termesztés, és ehhez képest olcsó az üzemanyag, tehát sokan nem törődnek a túlműveléssel.

Azt látjuk, hogy nem jó a talajunk vízháztartása, ezért ha jön az eső, levezetjük a vizet, ha szárazság van, öntözünk. Ha meg azt látjuk, hogy nem hasznosul a műtrágya, még többet adunk. Mindez nemcsak drágább, de tovább rontja a helyzetet, tehát nagy költséggel egyre inkább terheljük a talajainkat.

Hogyan lehet változtatni ezen a helyzeten? Amíg jövedelmezőségi szempontból megéri – tehát a jelenlegi támogatási rendszerben  – addig nem számíthatunk változásra.

A precíziós gazdálkodásra való fokozatos áttérés bizonyosan segítene ezen a helyzeten. Több mérésre, elemzésre, körültekintésre, lenne szükség, amikor valamilyen beavatkozás mellett döntünk. Nincsenek megfelelő talajtérképeink így aztán például kérdés, hogy megtérül-e a drága öntözőrendszer, ha nem tudjuk kihasználni megfelelően.

A Polgári Kisgazdák a talajra úgy tekintenek, mint a legfontosabb nemzeti kincsünkre ezért minden olyan kérdés mely a termőföld védelmével és talaj minőségének megóvásával ,sőt javításával foglalkozik fokozott érdeklődésre tart számot körünkben. Lehetőségeinkhez képest mi is igyekszünk mindent megtenni pótolhatatlan erőforrásunkért. Most a jövő a gazda tudatosságában rejlik.