Keddtől már a tücsök is hivatalosan ehető Európában. Felkészül az alombogár lárvája

Fotó mandiner.hu

Immár a házi tücskök is ehetők az Európai Unióban: egy új uniós jogszabály szerint keddtől ezeket a rovarokat is lehet fagyasztottan, szárítottan vagy por formájában élelmiszerekben felhasználni. Csütörtöktől ugyanez vonatkozik majd az alombogár lárváira is.

Hasonló szabályok már léteznek a vándorsáskákra és a lisztbogár lárváira. “Jelenleg nyolc másik kérelem van folyamatban a rovarok élelmiszerként való engedélyezésére” – közölte az Európai Bizottság a Spiegel beszámolója szerint.

Az EU Bizottsága szerint a gyártóknak minden egyes rovarra, amelyet forgalomba kívánnak hozni, engedélyt kell kérniük. Ha rovarokat használnak az élelmiszerekben, azt fel kell tüntetniük: az összetevők listájának tartalmaznia kell a faj nevét. “Az élelmiszerbiztonság a Bizottság legfőbb prioritása” – mondta egy szóvivő a dpa hírügynökségnek.

A rovarokat táplálónak és fehérjében gazdagnak tartják, és számos országban a gasztronómia részét képezik. Hozzájárulhatnak a fenntartható táplálkozáshoz is, mivel viszonylag erőforrás-hatékony módon termeszthetők. Az allergiások számára azonban kockázatot jelenthetnek. Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy a megfelelő allergiával kapcsolatos tájékoztatás ugyancsak kötelező.

Senkit sem kényszerítünk arra, hogy rovarokat egyen” – közölte a Bizottság a Twitteren. Mindenki maga döntheti el, hogy rovarokból készült vagy rovarokat tartalmazó élelmiszert vásárol-e vagy sem.

Forrás: azuzlet.hu