Kásler Miklós válaszolt a MOK nyílt levelére

Nyílt levelet írt Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszternek a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amelyben a szervezet kifogásolja, hogy ”az elmúlt két hét eseményeire” nem kaptak racionális érveket, sem valós indoklást. A kamara szerint kormányzat adós a magyarázattal, mivel a jelenlegi intézkedések és a jelenlegi epidemiológiai adatok egyáltalán nincsenek összhangban. Azt kérik Kásler Miklóstól, hozza nyilvánosságra az ellátórendszer átalakításának tervét, ennek forgatókönyveit és ezek háttérszámításait, a miniszteri utasításokat pedig tegye hozzáférhetővé rendszerezett, visszakereshető formában.

Nyílt levélben válaszolt Kásler Miklós a Magyar Orvosi Kamara elnökének, melyben úgy fogalmaz: szokatlan forma, hogy szakmai párbeszédet nyílt levelek formájában kívánnak folytatni. A miniszter közölte: „A járvány elleni küzdelemmel kapcsolatos információkat szervezetten a lehető legszélesebb nyilvánossággal ismertetjük. Minden friss és archív anyag megtalálható az erre rendszeresített koronavirus.gov.hu oldalon, valamint annak facebook oldalán. Itt minden dátum szerint is visszakereshető.”

Az Index kiemeli, hogy Kásler Miklós a kórházi ágyak 60 százalékos felszabadítására is reagált levelében, két gyakorlati szempontot említve: hogy a kevesebb ágy miatt ne boruljon fel a kórházak gazdálkodása, áttértek a bázisfinanszírozásra, illetve, hogy a kórházak megyei szinten koordinálhatnak, egyes kórházak több, mások kevesebb ágyat szabadíthatnak fel. A lap azt is megjegyzi, hogy Kásler Miklós szerint a MOK levele

„feszültséget, bizonytalanságot kelt a rendszerben.”

A MOK nemzetközi tapasztalatok alapján, szakértők széles bevonásával készítette el azt a dokumentumot melyben azt foglalják össze, hogy milyen etikai megfontolások alapján kellene dönteni az erőforrásokról pandémia idején – írja a 24.hu. A munkában a MOK Etikai Kollégiuma, elnöksége, sürgősségi, intenzív terápiás, orvosetikai és jogi szakemberek, betegszervezetek és betegjogi szempontokat is képviselő szakértők mellett a két legnagyobb magyarországi történelmi egyház etikai szakemberei és tudósai is részt vettek.

ATV.HU, 24.HU, INDEX.HU