Kásler Miklós: Telefonos előjegyzéssel indulhat újra az egészségügyi ellátás

Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás – tájékoztatott az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós megjegyezte, hogy mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia a koronavírus ellen, ezért a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok. Biztatóak szerinte mind a vérplazma-terápiás kezelések, mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák. Megemlítette, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban a más betegségeknél alkalmazott gyógyszerek tesztelése is folyik, az eredményeket folyamatosan értékelik.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján azt kérte, hogy a személyes találkozást nem igénylő ellátást továbbra is telefonon vagy elektronikusan vegyék igénybe a betegek.

A DK azt követeli, hogy az egészségügyi ellátásra várókat ingyen teszteljék koronavírusra. A párt egészségügyi szakpolitikusa, Komáromi Zoltán kijelentette: aki megteheti, az kifizeti a magánszolgáltatóknál a 30-60 ezer forintos tesztet, akinek azonban erre nincs pénze, azok ellátás nélkül maradnak.

Az ATV Híradójának kérdésére az Emmi elárulta, hogy a koronavírusteszt finanszírozása az Egészségbiztosítási Alapból történik közfinanszírozott szolgáltató esetén, a betegnek nem kell fizetni érte. Fogászati kezelések előtt minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és ha a páciens nem koronavírus-gyanús, akkor nincs szükség a PCR-tesztre. Kárász Anikó, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára a csatorna Híradójának azt mondta: nem kaptak tájékoztatást arról, hogy ki, hol, mennyiért fogja elvégezni a tesztet.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy minden orvosnak joga van ahhoz, hogy elrendelje a tesztet, de erre nem minden esetben van szükség.

Kígyózó sorban várakoztak a betegek, volt, ahol már reggel megrohamozták a szakrendelőket – számolt be az RTL Híradó. A Híradónak megszólalt az egyik beteg, aki azt mondta, nem tudja, honnan vegyen elő egy negatív leletet, be sem mehet egyetlen kórházba sem. Az Emmi azt közölte az RTL Híradóval, hogy a mintát a mentőknek kell levenniük.

A Népszava arról ír, hogy Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) alelnöke szerint lehetetlen volt három munkaszüneti napon megfelelni a hétvégi miniszteri levélben leírtaknak.

Elmondta, arról sem kaptak tájékoztatást hétfőig, hogy miként oldják meg a PCR-vizsgálatokat.

MTI, ATV.HU, RTL KLUB HÍRADÓ, NÉPSZAVA