Kásler Miklós: Szeptembertől már az új tantervek szerint tanítanak az iskolákban / A PDSZ 60 százalékos béremelést és a Nat visszavonását követeli

MTI, Fotó: Ujvári Sándor

Az emberi erőforrások minisztere szerint „szeptemberre minden elkészül”, és a következő tanévben bevezetik a megújult Nemzeti alaptantervet (Nat), illetve kerettanterveket (ket) az iskolákban. Kásler Miklós a Kossuth Rádióban azt mondta: a „tankönyvek készen lesznek, a tankönyvek kiadása és forgalmazása biztosítható”, és „semmilyen körülményt” nem lát, „ami akadályozná a következő tanévben a Nat és a ket-ek bevezetését”. Megjegyezte: „soha nem tudjuk elérni, hogy mindenki elégedett legyen, de ez a tanterv a jelenlegi adottságok alapján készült, és lényeges továbblépést jelent az előző tantervhez képest”. Kitért arra: összesen 7 iskolából tiltakoztak a Nat bevezetése ellen, illetve néhány egyetemi oktató csatlakozott hozzájuk. Hozzátette: a tantervek 19 tantárgyról szólnak, mégis szinte kizárólag a magyar irodalom, illetve esetenként a történelem kerül a viták és a támadások középpontjába. A miniszter szerint ezek „nem érdemi észrevételek”, hanem „politikai megfontolások”.

„A kormány nyilván érzi, hogy az oktatási dolgozóknál a NAT-nak nevezett fércmunka bevezetése az utolsó csepp volt a pohárban. Nyomorúságos, béremelésnek álcázott pótlékkal próbálják kiszúrni az egyre dühösebb ágazati dolgozók szemét” – áll a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közleményében. A PDSZ szerint a 10 százalékos pótlék nem béremelés, és nem világos, mihez képest 10 százalék. A szakszervezet úgy tudja, az intézményvezetők és helyetteseik viszont közel 100 százalékos pótlékemelést kapnak. A PDSZ azt követeli, hogy a béreket a mindenkori, és ne a 2014-es minimálbérhez igazítsák, a sok éves elmaradás miatt pedig egyszeri, 60 százalékos emelést akarnak.

A szakszervezet eddigi öt sztrájkkövetelése pedig hétfőn kiegészült egy hatodikkal: „Vonják vissza a Nemzeti Alaptanterv ebben az évben megjelent változatát” – tudatták a közleményben.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek kevés a 10 százalék. A Pedagógusok Szakszervezete az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében kifogásolta, hogy csak júliustól valósul meg az intézkedés, és sajnálatát fejezte ki, hogy az oktatási kormányzat a szakszervezettel csaknem másfél évig zajló tárgyalás után mindössze ennyit értett meg a pedagógustársadalom problémáiból. A PSZ béremelést követelt és nem pótlékot, amelyet a kormány bármikor visszavonhat – írták.

MTI, 444.HU