Kásler Miklós: szanálni kell a kórházak gazdálkodását

A kép forrása: magyarrepitok.hu

A KPE álláspontja szerint a teljes magyar egészségügy rendszerszinten felülvizsgálatra szorul. A kapkodás az egészségügyben nem vezethet célra, nyugodt, türelmes, önmagunknak is időt biztosító stratégiára van szükség. A sürgős lépéseket meg kell határozni és azokat végre is kell hajtani, ezeknek azonban illeszkedniük kell az egészségügy átalakításának stratégiai egységébe.

A szükséges és sürgős lépések elmaradásánál csak a kapkodás lenne a nagyobb hiba. A KPE minden átalakítás alapvető szempontjaként kéri figyelembe venni, a társadalom megosztottságát, az emberek gazdasági erejének, lehetőségének figyelmen kívül hagyása csak súlyosbítaná a jelenlegi nehézségeket. (kpe)

Az 5 nemzeti népegészségügyi programból kell építeni a magyar egészségügy jövőjét – kezdte felvezetőjét a Hungaromed keretében tartott Medicina Fórum beszélgetésén Kásler Miklós tárcavezető. Ha megvan a struktúra, akkor mellérendeli a minisztérium a tevékenységet, majd a finanszírozást is ennek fényében módosítják. Emellett szerinte nyilvánvaló, hogy a kórházak gazdálkodási és pénzügyi rendjét szanálni kell.

Mindenki azt szeretné, ha a magyar egészségügy átalakuljon – ez volt Kásler Miklós első mondata a rendezvényen, ami előrevetíti, hogy a kormány készül valamire az egészségügyben. A miniszter szerint az átalakítás a nemzet és az egészségügyben dolgozók óhaja és ez kényszerítő helyzetet eredményez.

Meg kell határozni az egészségügy struktúráját, és ezt a nemzeti népegészségügyi programokra építjük – mondta.

Kialakul hálózatban és kialakul progresszív szinten is az egészségügy rendszere, a megelőzés, a gyógyítás, és a rehabilitáció jelen lesz minden betegségre és ezek összefésülésével létrejön a váz. Erre a vázra lehet felépíteni a magyar népegészségügyi programot, amely az egész magyar ellátórendszert lefedi. A népegészségügyi program birtokában meg lehet oldani a legnagyobb problémákat – magyarázta Kásler Miklós.

(portfolio.hu)