Kásler Miklós: Minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához / Eurostat: Arányaiban sehol az EU-ban nem halnak meg annyian rákban, mint Magyarországon

Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a rákellenes világnap alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós kiemelte: mind a labordiagnosztika, mind a modern sugárterápiás eszközpark rendelkezésre áll a gyógyításhoz, és Magyarországon minden rákellenes gyógyszer ingyenesen hozzáférhető, a társadalombiztosítás több mint 350 daganatellenes gyógyszert finanszíroz. Hozzátette: a magyar onkológia és az Országos Onkológiai Intézet felkészültsége tette lehetővé, hogy megalakulhatott a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia.

A rák világnapján adott ki számokat az Eurostat a daganatos megbetegedésekről, melyet a hvg.hu ismertet. Eszerint az egész Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a rák miatti halálozások aránya, egész pontosan 100 ezer magyar emberből 345 hal meg rákban. A listán Horvátország (334), valamint Szlovákia (315) követ minket. Az EU-átlag 257 haláleset 100 ezer emberre. A magyar mutató még így is csökkenést jelent a négy évvel korábbi 361-hez képest.

Az Európai Bizottság elnöke a rák elleni küzdelem keddi világnapján jelentette be Brüsszelben, hogy uniós szintű nyilvános konzultációt indítanak az európai rákellenes tervről. Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben tartott rákellenes konferencián hangoztatta, hogy a rákos megbetegedések ellen tagállami és európai szinten is fel kell lépni, és ehhez szükség van egy európai rákellenes terv kidolgozására. A konzultáció 12 hétig fog tartani.

MTI, HVG.HU, MANDINER.HU