Kásler Miklós: Át kell gondolni az egészségügy szerkezetét

Fotó: praxis.blog.hu

A járvány elleni védekezés első szakaszát Magyarország rendkívül sikeresen zárta le, így a következő lépésekben – a készenléti állapot fenntartása mellett – fokozatosan, megfontoltan visszaállhat az egészségügy a járvány előtti munkamenetre – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben tett látogatása után újságírók előtt elmondta: a járvány során sok tapasztalatot szereztünk, azonban „át kell gondolnunk viszonyunkat a különböző betegségekhez, át kell gondolni a magyar egészségügy struktúráját, az országos intézetek, egyetemek és a megyei kórházak szerepét”.

MTI

MOK-elnök: Összehangolt lépések kellenek az egészségügyi ellátórendszer reformjához

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az InfoRádióban a Pintér Sándor belügyminiszterrel történő megbeszélése kapcsán elmondta: arról volt szó, miként lehet az egészségügyi rendszert átalakítani a járvány okozta válság után úgy, hogy korszerű szerkezetben, költséghatékonyan, igazságos, minőségi ellátást nyújtson, és tudjon reagálni az új helyzetekre. Hozzátette: összehangolt lépések kellenek az ellátórendszer reformjához.

Pintér Sándor a „logisztikai” felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás terén ő nem veszélyezteti Kásler professzort – jelezték az atv.hu-nak kormányzati források, megjegyezve: a járvány elleni védekezés sikertörténetét az egészségügyi főember, „a professzor” menesztése abszolút megkérdőjelezné.

Álmos Péter, a MOK alelnöke a 444.hu-nak elmondta, hogy a járvány alatt kiütközött az egészségügyre jellemző feudális hierarchia valamennyi hibája, bár szerinte születtek hosszú távon is hasznos szakmai iránymutatások, és a járványcentrumok kijelölése is jó irány. A szavaiból kiderült: volt olyan, hogy még a kórházban se tudták, hány fertőzöttet ápolnak.

24.HU, ATV.HU, 444.HU