Kásler Miklós: A módosított NAT biztos alapot nyújt az elhelyezkedésre az élet bármely területén

Fotó: femina.hu

A módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) ismeretanyaga mindenki számára elsajátítható és elsajátítandó, biztos alapot nyújt az elhelyezkedésre az élet bármely területén – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere az M1 aktuális csatornán hétfőn. Kásler Miklós kijelentette, hogy a módosított NAT az 1., az 5. és a 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe.

A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy NAT ilyen mértékben kötelező ideológiát írt volna elő – mondta a hvg.hu-nak Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének (TTE) elnöke, rámutatva: ez egy erőteljesen nacionalista NAT. A TTE a honlapján nyilvánosságra hozott állásfoglalásában azt kifogásolja többek közt, hogy az anyag a nyilvánosság kizárásával jött létre, még a készítők neve sem ismert, és ebből következően nem előzte meg szakmai párbeszéd, egyeztetés annak kidolgozását. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke az RTL Klub Híradójának azt nyilatkozta: az új NAT merénylet a diákok, a tanárok és a nemzeti kultúra ellen. A csatornának az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: a két szervezet a balliberális oktatáspolitika szócsöve, és többek között a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete is támogatta a történelem tantárgyat érintő módosítást. A Civil Közoktatási Platform (CKP) is állásfoglalást adott ki az új NAT-ról, és kérik annak visszavonását. A szervezet problémásnak találja, hogy nem volt az anyagról szakmai egyeztetés, a dokumentum „illegalitásban” készült. Megjegyzik továbbá, hogy az új NAT kialakítása előtt az oktatásért felelős miniszter nem végezte el a jogszabályban szabályozott feladatát, nem vizsgáltatta meg az előző NAT beválását.

Eközben a DK közleményében felszólította a kormányt, hogy azonnal vonja vissza az új NAT-ot, és „a magolást, az önálló gondolkodás feladását és a hatalomhoz való feltétlen hűséget megkövetelő alaptanterv helyett a 21. század kihívásainak megfelelő szöveget terjesszen a pedagógustársadalom elé”. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a Facebook-oldalán arról írt: kevesen vették észre, de az újonnan kihirdetett NAT-ban a kormányzat szépen fű alatt kivette az állampolgárság- és demokrácia nevelés preambulumából a „kritikai gondolkodás” szükségességét, helyére pedig a „mérlegelő gondolkodást” tette.

MTI, 24.HU, HVG.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, ATV.HU