Kásler Miklós: A kormány 90 milliárd forintot fordít a diákok kéthetes külföldi nyelvi tanfolyamaira

Fotó: femina.hu

A Polgári Kisgazdák saját bőrükön érzik a hazai nyelvoktatás hiányosságait. az egyetemi felvételiknél a nyelvtudás ismeretének megkövetelése indokolt, de meggyőződésünk szerint napjainkban a feltételek még nem biztosítottak és így ez az akadály számos vidéki középiskolában végzett diák számára leküzdhetetlen akadálynak bizonyulhat.

Azt látjuk helyes útnak, ha az idegen nyelvek oktatása már az általános iskolában jó színvonalon megkezdődik és így felmenő rendszerben garantálható, hogy az egyetemi felvételiknél a jelentkezők számára egyelők lesznek a feltételek. (kpe)

A kormány 90 milliárd forintot fordít a kéthetes külföldi nyelvi tanfolyamokra, amelyeken a 9. és a 11. évfolyamra járó diákok vehetnek részt – közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön az M1 adásában. Kásler Miklós emlékeztetett: összesen 140 ezer diák szabadon választhatóan két-két hetet tölthet el egy olyan országban, amelynek a nyelvét tanulja. A tanulók az út alatt 20-25 órás nyelvtanfolyamon vehetnek részt, és a szállásukat is idegen nyelvi környezetben, lehetőleg családoknál próbálják megoldani. A kormány fejenként 2000 euróval az utazás összes költségét állja – tette hozzá, egyben kiemelte: a magyarok támogatják ezt a programot, a szimpátiaindex 90 százalék feletti.

MTI