Kásler elmondta miért nem kapnak a gyógyszerészek is 500 ezret júliusban

A kép forrása: nyirparasznya.hu

A gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, 25 százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzleteknél a tulajdonosok közel egyharmada külföldi – nyilatkozta Kásler Miklós a Demokratának arról, miért nem kapnak a gyógyszerészek is 500 ezret júliusban.

Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét vasárnap késő délután érte el telefonon a demokrata.hu a vihart kiváltott ügyben.

“A gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi. A gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna – nyilatkozta Kásler Miklós a demokrata.hu-nak, hozzátéve: “Horváth Ildikó államtitkár asszony azért nem tudott válaszolni a kérdésükre, mert arról már a kormányülés döntött”.

A gyógytornászok és az idősotthoni dolgozók, illetve a házi segítségnyújtók pedig azért maradtak ki, mert a munkáltatójuk, egyben fenntartójuk is az illetékes egyház, a vállalkozó, az egyesület, vagy éppen az önkormányzat. “Sajnos így nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel, noha az ő munkájuk is a járvány idején kifejezetten veszélyes, hála és köszönet illeti őket” – fogalmazott a demokrata.hu-nak az EMMI minisztere.

Pénteken jelentette be

Kásler Miklós pénteken jelentette be – megerösítve ezzel Orbán Viktor miniszterelnök korábbi bejelentését – hogy július 1-jével kapják meg a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók.
A miniszter elmondta, hogy ez az egyszeri bérkiegészítés 160 ezer embert érint, valamennyi közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvos, ápoló, asszisztens megkapja, a művesekezelést végző szolgáltatók, az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítást végző egyéb szolgáltatók munkatársai, valamint a műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozó és az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók főigazgatói és gazdasági igazgatói is jogosultak a juttatásra. Ugyancsak megkapják ezt a bérkiegészítést a háziorvosok, az alapellátó fogorvosok, asszisztensek, védőnők, főállású iskolaorvosok, otthoni hospice-szolgálatok és az otthoni szakápolást nyújtó szolgálatok dolgozói is. Szintén jogosultak az egyszeri juttatásra a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, járási hivatalok járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozói, valamint az egészségügyi tevékenységet végző közreműködők, a veszélyhelyzet alatt a betegellátásban részt vevő orvostanhallgatók, a Magyar Honvédség közfeladatot, védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói és a védelem-egészségügyben dolgozók. A részmunkaidőben dolgozókat is megilleti a teljes összeg, illetve azokat, akik szabadságon, fizetési nélküli szabadságon, betegszabadságon, állásidőn, illetve gyesen, gyeden vannak – mondta pénteken Kásler Miklós.

A gyógyszerészek és a szociális szférában dolgozók kimaradtak

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, majd pedig a Magyar Orvosi Kamara is közleményt adott ki még a bejelentés urán, mert a gyógyszerészek nem részesülnek az egyszeri 500 ezres juttatásból.

Hankó Zoltán a gyógyszerészek nevében tette szóvá, hogy a közforgalmú gyógyszertárak dolgozói nem részesülnek az egyszeri juttatásból, hiszen „valamennyi gyógyszertár folyamatosan, közvetlenül és teljes körűen elérhető volt”. Az intézkedés egyébként közel 12 ezer dolgozót érintett volna.

A Kincses Gyula vezette Magyar Orvosi Kamara az „egészségügyi dolgozók egyenlőségét” hangoztatta. Vasárnap délután már a gyógytornászok és a szociális szférában dolgozók is csalódva vették tudomásul, hogy ők is lemaradtak.

Ezt követően nyilatkozott a Demokratának a miniszter.

Forrás: ATV.hu, Csuhaj Ildikó

A KPE azt kérdezi, ha a gyógyszerészeknek, mint vállalkozóknak külön pénz járna a járvány miatt, akkor ezt a pénzt miért ne kapnák meg általában a magyar vállalkozók. További kérdés, ha ezt a pénzt általában megkapnák a vállalkozók (ez elég képtelen ötlet), akkor járna minden magyar embernek. Képtelenségnek tartjuk, hogy a gyógyszerészek, akik korábban privatizálták üzleteiket (igen olcsó áron), most a nyereséggel végzett munka után járvány jutalmat kapnának. Nem az a hiba, hogy ilyen kifizetés nem történik, a hiba ott történt, hogy kormányzati oldalról ilyen ötlet egyáltalán felmerült. (kpe)