Kártyavárként dőltek össze a megrongálódott épületek – többen meghaltak az újabb törökországi földrengésekben

Fotó MTI, AP, Pétrosz Jannakurisz

Újabb földrengések voltak Törökországban két héttel az első katasztrófa után. Volt, ahol 6,4-es -es erősségű rengést mértek, de a földmozgást Szíriában, Egyiptomban és Libanonban is érezték. Törökországban a hatóságok ismét több halottat és több száz sérültet jelentettek, sokakat temettek maguk alá az összedőlő épületek. A két héttel ezelőtti katasztrófa óta már csaknem 6 ezer utórengést mértek.

Napra pontosan két héttel a katasztrófa után ismét megmozdult a föld Törökországban. A rengés pillanatait egy autó fedélzeti kamerája is rögzítette Hatay tartományban. Ezen az látható, ahogy hirtelen minden sötétségbe borul, miközben a 6,4 erősségű földmozgás fülsiketítő zaj kíséretében ide-oda rángatja a parkoló autókat.

Az első rengést, néhány perccel később egy újabb, 5, 8-as erősségű földmozgás követte. Defnében, ahol két hete 7,8 erejű földrengés pusztított, most kártyavárként dőltek össze a megrongálódott épületek.

Az emberek pánikszerűen az utcákra menekültek, és tűz mellett melegedve a szabad alatt ég alatt töltötték az éjszakát.

A török katasztrófavédők még az éjjel megkezdték a mentést a földrengések epicentrumában, Hatay tartományban.

„A földrengésnek eddig három halálos áldozata és 213 sérültje van. Jelenleg több helyen zajlik a mentés, miután többen az összedőlt épületek alatt rekedtek” – közölte a török belügyminiszter, és arra kérte az embereket, hogy ne térjenek vissza veszélyessé vált otthonaikba.

Az újabb rengések a szomszédos észak-nyugat Szíriában is pánikot okoztak.

A lázadók uralta Idlibben sokan az utcákra menekültek, ahol parkokban, köztereken húzták meg magukat a fagypont alatti hidegben.

Helyi hírügynökségi jelentések szerint a kormány által ellenőrzött Aleppóban legkevesebb öten vesztették életüket, amikor az emberek menekülés közben agyontaposták őket. 470-en pedig megsérültek. Többen súlyos töréseket szenvedtek, miután a háztetőkről, illetve erkélyekről ugrottak le, vagy a leeső törmelékek és téglák miatt sebesültek meg.

Eközben hétfőn nemzetközi humanitárius segélyszállítmány érkezett a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai határra. A földrengés több százezer túlélője hetek óta hiába várta a segítséget, a fegyveresek ugyanis ezt megakadályozták.

A hétfői földrengéseket, amelyeket Egyiptomban és Libanonban is érezni lehetett, még legalább 6000 utórengés követte. Eddig mintegy 45 ezer ember halt meg a Törökországot és Szíriát sújtó földrengésekben. A hatóságok szerint ez a szám még nem végleges, ugyanis sok eltűntet még mindig keresnek.

Forrás: hirado.hu