Károly herceg a földekre küldené a briteket / A kisgazdák meg kérik a kistelepülésen élő fiatalokat, hogy válasszák élethivatásnak a földművelést.

A kép forrása: magyarmezogazdasag.hu

Több mint egy évtizede sürgetjük, hogy a mezőgazdasági ismeretek oktatása kerüljön be az általános iskolák tanrendjébe. El kell érni álláspontunk szerint, hogy elsősorban a kis és közepes településen élő fiatalok az általános iskola elvégzésével egyidejűleg vizsgát tehessenek a földmívelés ismeretéből és erről bizonyítványt kapjanak.

Meggyőződésünk, hogy az idénymunka nem lehet élethivatás, a kistelepüléseken nem alkalmi munkások kell éljenek, hanem olyan magyar emberek, akik kötődnek a földhöz olyan módon is, hogy mennél többen földtulajdonosok legyenek. Az is meggyőződésünk, hogy a közös tulajdon nem magyar átok, mert van és lehetséges megoldás életképes kisbirtok fenn és megtartására, ehhez azonban meg kell tanulni a modernkori társas gazdálkodást. A helyzet még nem reménytelen. (kpe)

 

Üzenetével a trónörökös a kormány és az agrárszektor közös, Pick for Britain nevű kampányát támogatja, amelynek célja többletmunkaerő toborzása a földekre a járvány idején.

Károly herceg arra buzdítja a briteket, hogy menjenek ki a földekre és segítsenek a gazdáknak a termés betakarításában e járványos időkben.

A brit trónörökös egy Instagramra feltett videoüzenetben emlékeztette kedden a briteket arra, hogy az élelem „nem varázsszóra terem”, hanem a „nagyszerű” brit állattenyésztők és növénytermesztők munkájával kezdődő folyamat eredménye. A herceg, aki maga is biogazdálkodást folytat skóciai, birkhalli veteményeskertjében, elismerte, hogy a szántóföldeken végzett munka nem kimondottan vonzó, és „olykor fárasztó”.

Üzenetével a trónörökös a kormány és az agrárszektor közös, Pick for Britain nevű kampányát támogatja, amelynek célja többletmunkaerő toborzása a földekre a járvány idején. A kampány keretében egyebek között a diákokat buzdítják arra, hogy töltsék be azoknak a külföldi mezőgazdasági munkásoknak a helyét, akik a koronavírus-járvány miatt hazájukban rekedtek. Az idénymunkások hiánya előrevetíti annak rémképét, hogy a földeken rohad el a betakarítatlan gyümölcs és zöldség. A helyzetet súlyosbítja, hogy sok, főleg kelet-európai vendégmunkás véglegesen visszatért hazájába az után, hogy Nagy-Britannia az Európai Unióból való kilépés mellett döntött.

(MTI, mandiner.hu)