Karácsony Gergely vitára hívta Tarlós Istvánt / Horváth Csaba: Nem veszteséges a zuglói parkolás

Parkoló személyautó Zuglóban. - A kép forrása: index.hu

„A zuglói Fidesz-képviselők egy részével gyanúsan jó Karácsony Gergely kapcsolata” – nyilatkozta szerdán az atv.hu-nak Tarlós István főpolgármester, amire Karácsony Gergely az ATV-nek úgy reagált: „nincs mar kedve ahhoz, hogy ezt a gyerekes kampányt folytassa, nem tud ezekkel a vadakkal mit kezdeni”, ezért vitára hívta a főpolgármestert. „Ha ennyi részletes mondandója van nekem, Zuglónak és az egész fővárosnak, akkor legyen egy Karácsony-Tarlós vita” – jelentette ki a baloldal főpolgármester-jelöltje, megjegyezve: elege van abból, hogy a főpolgármester „mindenfele félinformációkkal traktálja a nyilvánosságot”.

Elárulta azt is, hogy korábbi nyilatkozatai miatt jogi lepéseket is tett Tarlós

István ellen, mig a zuglói parkolásról szólva Karácsony Gergely azt mondta, hogy a rendszer a működés szempontjából nyereséges. „Korai lenne vitázni, mivel a választás csak fel év múlva lesz és egyelőre az sem biztos, hogy Karácsony Gergely lesz velem szemben az egyedüli ellenfél, pillanatnyilag legalább hárman vagyunk a ringben” – nyilatkozta a Népszavának Tarlós István. „Ha tudta, hogy a zuglói parkolási szerződés hátterében Fidesz-MSZP megállapodás van a háttérben, akkor minek írta alá polgármesterkent a szerződést? A törvény ugyanis a polgármestereknek vétó-jogot biztosit az ilyen esetekre” – mondta a főpolgármester. Hangsúlyozta: szerinte ténykérdés, hogy veszteséges a zuglói parkolás. Arról, hogy Karácsony Gergely jogi úton venne elégtételt Tarlós István, annyit mondott: „Hat tegyen jogi lepéseket! Karácsony Gergely mondta, vagy nem mondta, amit a nézők tizezrei hallottak?” Annak kapcsán, hogy a zuglói polgármester arról beszelt, hogy a helyi Fidesz- es MSZP-frakció megszavazta, hogy a zuglói parkolásra pályázó két ajánlattevő közül az olcsóbb ajánlatot tevőt kizárjak, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi politikusa az ATV Start tegnapi adásában kifejtette: „nincs ebben semmi meglepő, változó, hogy ki kivel szavaz együtt egy ügyben”. A szocialista politikus szerint nem Karácsony Gergely intézett támadást az MSZP-Fidesz háttéralku megemlítésével, csak védekezett Tarlós István korábbi vádjai ellen, és egy kicsit felre érthetően fogalmazta meg gondolatait, amikor „parkolási mutyiról” beszelt. Megjegyezte, Karácsony Gergelynek sok ilyen támadást kell meg majd elviselni, „végig fog menni” rajta a kormányparti média a választásokig, de ez nem szabad, hogy befolyásolja az összefogast a kerületben.  Horváth Csaba hozzátette, egyáltalán nem veszteséges a zuglói parkolás, sőt napi 5 millió forint bevételt termel, ami a járulékok és különböző költségek kifizetése után eves szinten 2-300 millió forint bevételt jelent.

Horváth Csaba nem cáfolta, hogy ő lenne, az ellenzek közös polgármesterjelöltje Zugloban, ahogy fogalmazott: „jó eséllyel leszek polgármesterjelölt”. „Nemcsak a parkolás, de az útfelújítás és a zöldterület-fenntartás területén is vannak háttéralkuk a két part között, de ahogy ezeknél, úgy a parkolás esetében sem élt Karácsony a vétó-jogával” – magyarázta a Blikknek a Civil Zugló színeiben politizáló Várnai László, aki szerint sok százmilliós veszteséget termel a jelenlegi parkolási rendszer. A Mi Hazánk Mozgalom írásbeli kérdéssel fordul a legfőbb ügyeszhez a budapesti parkolási rendszer visszaélesei ügyeben – közölte Toroczkai László, a párt elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus a II. kerületben annak a Kupper Andrásnak az otthona előtt tartott sajtótájékoztató, aki szavai szerint „az 1990-es évektől kezdődően, a Demszky-éra óta uralja a budapesti parkolási hálózatot”. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint azért fordulnak Polt Peter legfőbb ügyészhez, mert érthetetlennek tartjak, hogy Kupper András, a Centrum Parkoló Kft. korábbi többségi tulajdonosaként, a tarsaság jelenlegi vezetőivel ellentétben nem ül a vádlottak padján, hanem Szijjártó Peter külgazdasági és külügyminiszter társaságában, Kínában „turnézik”, és az ottani parkolási rendszer létrehozásában akar segédkezni. „A parkolási maffia addig nem fog megszűnni, amig a kérdés a kerületekre van bízva, a szabály tehát egyszerű: aki nemmel szavaz arra, hogy fővárosi hatáskörbe kerüljön ez a kérdés, az a parkolási mutyi mellett szavaz” – írta közleményében az LMP. Eközben a 444.hu arról ír: az egyre dagadó parkolási botrány miatt Tarlós István főpolgármester az összes olyan kerülettől, ahol van fizetős parkolás, bekérte a parkolással kapcsolatos adatokat es szerződéseket, ennek nyoman pedig a ferencvárosi kerületi lapban arról lehet olvasni, hogy 2018-ra a IX. kerület 270 millió forintos nyereséggel számol, amit Bacskai Janos polgármester szokásos pénteki rádió-interjújában is megerősített. A 444., hu, cikke szerint viszont a valós eredmény inkább az összeg negyede, ami lényegeben azt jelenti, hogy „alaposan kipucoltak a perselyt, de hagytak benne egy kis aprót, hogy legyen, ami csorogjon”. (Forrás: MTI; atv.hu; 444.hu)