Karácsony Gergely nyerte az előválasztást / Karácsony: Az ellenzéki oldalon véget ért a „rivalizálás korszaka”

Fotó Hirling Bálint - Origo

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd politikusa nyerte az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztását – jelentette be Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Karácsony Gergely a június 20-ától június 26-án délig tartó előválasztáson 33 ezer 355 szavazatot szerzett. A DK támogatásával függetlenként induló Kálmán Olga lett a második 25 ezer 093 vokssal, míg a harmadik helyen Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa végzett, aki 9792 szavazatot kapott. Az előválasztáson 68 ezer 240 fővárosi választó adott le érvényes szavazatot személyesen, vagy online.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy az előválasztásnak sok győztese van. Győztese Magyarország, amely példát kapott arra, hogy ebből az országból nem sikerült elüldözni a demokrácia szellemét. Az ország hitet is kapott arra, hogy az ellenzéki pártok képesek együttműködni – közölte. A főváros pedig óriási esélyt nyert arra, hogy októberben szavazatokra váltsa azt a „társadalmi többséget”, amely a tavalyi országgyűlési és az idei EP-választáson megmutatta, hogy mást akar, mint a Fidesz – fogalmazott a politikus. Nyertek a résztvevő pártok is, de elsősorban azok a budapestiek a nyertesek, akik változást akarnak a fővárosban – mondta. Karácsony Gergely kijelentette: az ellenzéki oldalon véget ért a „rivalizálás korszaka”, amikor a pártok „hatalmi játszadozásai meghatározzák a politikát, (…) amikor cikkcakkokat lehet írni a politikában”. Leszögezte, hogy nem néznek hátra, csak előre, és közösen fogják megváltoztatni Budapestet. Hangsúlyozta: a következő napokban be kell fejezni a tárgyalásokat a budapesti polgármester- és képviselőjelöltekről, és létre kell hozni azt a kampánycsapatot, amelyben minden pártnak ott van a helye, amely részt akar venni a küzdelemben. Kérdésre válaszolva közölte, mind Kálmán Olgának, mind Kerpel-Fronius Gábornak komoly szerepet szán kampányában.

Az Indexnek adott interjújában Karácsony Gergely elmondta: a versenyhelyzet neki is az előnyére vált, mert sikerült felpörgeti a kampányát, és abban is biztos, hogy „a Demokratikus Koalíció véleményváltozása által okozott bizalmi válságot” is meg fogják oldani. „Az ellenzék pontosan tudja, hogy itt nincs több politikai szarkavarás. Tehát itt már nagyon egyértelmű a helyzet, amiben van egy vezetőjük, aki mögött sok szavazat is áll. Be kell állni mögé, nemcsak névleg, hanem konkrétan” – fogalmazott. Hozzátette: arra számít, hogy „brutális lejárató kampány” fog indulni, illetve folytatódni ellene. Karácsony Gergely a Népszavának azt mondta, csütörtökön összehívja az összes fővárosi ellenzéki pártot, és elkezdi velük a tárgyalásokat a kerületi megállapodások véglegesítéséről és a közös kampánystratégia kialakításáról. A politikus szerint előbbi egy hét, utóbbi akár rövidebb idő alatt is teljesül.

Kerpel-Fronius Gábor a közös sajtótájékoztatón gratulált a győztesnek, és azt mondta, Karácsony Gergelynek nemcsak esélye van a győzelemre, de le is fogja győzni Tarlós Istvánt. Hozzátette, csütörtökön felkeresi az MSZP-Párbeszéd politikusát, hogy megkérdezze, hogyan tudja a legjobban támogatni a kampányát. Az előválasztás során a résztvevők mindig meg tudták őrizni az együttműködésnek azt a formáját, amely reményt ad arra, hogy a főpolgármester-választáson is együtt tudjanak működni – mondta a Momentum politikusa. Kálmán Olga nem vett részt a sajtótájékoztatón. Kerpel-Fronius Gábor a 24.hu-nak elmondta: felajánlotta Puzsér Róbertnek és Karácsony Gergelynek, hogy megpróbálja elérni, egyetlen jelölt induljon el Budapesten Tarlós Istvánnal szemben. Hozzátette: abban bízik, hogy pont emiatt a hangnem miatt lehet sikeresebb abban, hogy Puzsért közelebb hozza Karácsonyhoz. Szerinte az is segíthet, hogy Puzsérral ugyan sok különbség van közöttük politikailag, de hasonló üzenetekkel és hasonló célcsoportra próbálnak meg hatni.

„Szívből gratulálok Karácsony Gergelynek és Kerpel-Fronius Gábornak” – reagált Kálmán Olga az előválasztás eredményére a Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben. „A győztesnek egy feladata lesz: hogy a teljes ellenzéket képviselje októberben. Egyenesen Budapestért” – írta a DK által támogatott független főpolgármester-jelölt. A 168ora.hu közli, hogy a jelöltek közös sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt DK-s politikus adott közölte: későn tudták meg, hogy közös sajtótájékoztatót tartanak a pártok, Kálmán Olga pedig az idő rövidsége miatt nem tudott volna megfelelő öltözetben megjelenni. A lap szerint a kései meghívóra való hivatkozás azért különös, mert az MSZP-Párbeszéd és a Momentum szerint a választást lebonyolító Civil Választási Bizottság még kedden jelezte, hogy várhatóan szerdán délután 4 és 7 óra között lesz közös sajtótájékoztató az eredményekről. A DK-s Élő Norbert azt mondta a 24.hu-nak, hogy szervezési hiba miatt nem ment el az eseményre Kálmán Olga; azt hitték, csak a Civil Választási Bizottság eredményt ismertető tagjai vesznek részt a sajtótájékoztatón, a jelöltek nem. Egy szervező viszont szintén a 24.hu-nak azt mondta, hogy szerinte mivel Kálmán Olga nem kapott külön meghívót, ezért megsértődött.