Karácsony Gergely: Megvan a forrás a 3-as metró klimatizálására / Gulyás Gergely: A főpolgármester tartsa be ígéretét a 3-as metró klimatizálásáról!

Fotó Magyar Építők

Megvan a forrás és a szándék a 3-as metró klimatizálására, a műszaki megoldás hiányzik – közölte Karácsony Gergely a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülését követően, kiemelve: nem reménytelen, hogy megtalálják a megoldást. Hozzátette: ebben az ügyben nem vita, hanem „csúsztatás, félrevezetés, álhír” van. A Fidesz azon szerdai költségvetési javaslatáról, amely forrást rendelt volna a klimatizáláshoz, közölte: azért nem szavazták meg, mert a pénz jelenleg is rendelkezésre áll.

A főpolgármester felelőssége, hogy betartsa ígéretét a 3-as metró klimatizálásáról – jelentette ki Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Közölte: ha a főpolgármester a 3-as metró klimatizálására tett ígéretet a kampányban, az a minimum, hogy ezt az ígéretét valóra váltja.

„Nehéz jobb szót találni a pofátlanságnál arra, hogy azok, akik közvetve, vagy közvetlenül közreműködtek a bűncselekmény gyanúját is felvető orosz metrókocsi-beszerzésben, gazdáik politikai és oligarcháik gazdasági érdekeit kiszolgálva, most az új városvezetésen kérik számon a klímaberendezések hiányát. A szégyenteljes helyzetet, amit a Fidesz okozott, mi oldjuk meg a budapestiek érdekében. Mi pedig kivizsgáljuk ennek a beszerzésnek a körülményeit. Ijedtségük indokolt” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője az Indexnek azt nyilatkozta: „négy hónap eltelt, itt az első költségvetés. Ilyenkor már látszik, hogy mi a valóság a kampány és a választási ígéretek után. A retorikai szólamok és a pr jól működik, de Budapestnek nincs valódi gazdája, fejlesztési koncepciója, megoldási terve az emberek mindennapi problémáira.” Fürjes Balázs kormánybiztos a Twitteren azt írta: „a hármas metró kocsijaiba nyárig, az októberi választás óta, bőven beszerelhető a légkondi. A főpolgármester szerint meg van rá a pénz. Jó hír, így csak akarat kérdése, hogy ne főjenek meg az utasok!”

Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke, a BKV igazgatótanácsának tagja az Indexnek azt mondta, hogy a klímatenderre három cég jelentkezett, már megnézték a szerelvényeket is, de árajánlatot még nem adtak be. A BKV a lapnak küldött közleményében az áll, hogy a felújított orosz metrószerelvények üzembehelyezése óta a közlekedési társaság folyamatosan vizsgálja az utastér légkondicionálásának lehetőségeit, de azt nem árulta el a cég, hogy a közbeszerzési eljárást mikor írják ki az ügyben.

MTI, INDEX.HU

Gulyás Gergely: A megoldásban vagyunk érdekeltek a fővárosi színházak ügyében

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón a Szabad Tér Színház ügyéről azt mondta: számukra az a megoldás elfogadható, amely Bán Teodórának is az. Van egy szakmai bizottsági javaslat, amely egyhangú volt, és a bizottság művész tagjainak hozzáértését, pártatlanságát az ellenzék részéről sem érte kritika, ezért a főpolgármesternek választ kell adnia, miért veszi semmibe ezt az egyértelmű véleményt. „A megoldásban vagyunk érdekeltek, közel voltunk az egyezséghez a fővárossal” – közölte, hozzátéve: a mostani döntésnél őszintébb lett volna felszámolni a szakmai bizottságot, ha nincs szükség a véleményére.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülését követően Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség illetékes államtitkára a fővárosi színházak finanszírozásával kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy létrejöhet a megállapodás a következő hetekben. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: formálisan ugyan nem volt a téma napirenden, de elhárult az akadálya annak, hogy újra tárgyaljon a kormány és a főváros az ügyről. Hozzátette azt is: az üzengetést viszont rendkívül károsnak tartja.

Bán Teodóra szerint nem volt elfogadható, hogy „menet közben” irányt váltott a főváros a Szabad Tér Színház vezetőjének személyét illetően. A Szabad Tér Színház eddigi ügyvezetője a hvg.hu-nak elmondta, korábban a szakmai bizottság mind a hét tagja rá szavazott, Alföldi Róbert, Jordán Tamás vagy Vidnyánszky Attila is, ezért úgy gondolja, nem a személye körül alakult ki politikai csatározás, hanem magát a kiválasztás elvét vitatták. Aláhúzta: az esetleges kettős ügyvezetést nem tudja elképzelni a Szabad Tér Színház élén. Bán Teodóra a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: nem szeretne a kerékkötője lenni a főváros és a kormány megállapodásának, ám amikor pályázatát benyújtotta, még arról volt szó, hogy a Szabad Tér Színház vegyes fenntartású lesz, néhány hete változtatott ezen a főváros, azzal, hogy saját fenntartásúvá tenné. A Népszava információi szerint a főváros két cégre bontja szét a Szabad Tér Színházat, így Bán már elfogadja az ajánlatot. A közgyűlés döntését Benkő Nóra olyan kompromisszumnak nevezte, amelyet lehet vállalni.

„A főpolgármesternek nemet kellett volna mondania a DK elnökének. Micsoda aránytévesztés egy közel kétmilliós főváros költségvetésének elfogadását egy személyi kérdéshez kötni, ez az álláspont a nyilvánosság előtt vállalhatatlan lett volna” – írta Demszky Gábor volt főpolgármester Facebook bejegyzésében arra, hogy Karácsony Gergely javaslatára a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a

Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányíthatja a jövőben.

MTI, MAGYARNEMZET.HU