Karácsony Gergely feltételekhez köti a főváros hozzájárulását a vb-hez / Gulyás Gergely: A csepeli és ferencvárosi önkormányzat döntésével eldőlt, az atlétikai vb Budapesten megrendezhető

Terv fotó Magyar Építők

Öt feltételhez köti a főpolgármester, hogy Budapest hozzájárulását adja a 2023-as atlétikai világbajnoksághoz szükséges stadion megépítéséhez. Karácsony Gergely hétfői sajtótájékoztatón kifejtette: a feltételek között szerepel, hogy az Egészséges Budapest Program meglévő forrásaihoz a kormány adjon még 50 milliárd forintot további képalkotó berendezések beszerzéséhez; a második szempont, hogy növeljék a zöldfelületeket, induljon meg a csepeli Nagyerdő-projekt, és a csepeli területen ne valósuljanak meg élsportberuházások; azt is feltételül szabta, hogy olyan beruházást szeretnének látni a Duna-parton, amely nemcsak az élsportot, illetve egyszeri alkalmat szolgál, hanem tömegsport- és kulturális rendezvényekre is alkalmas; feltétel az is, hogy a beruházással kapcsolatos minden szerződés legyen nyilvános; továbbá a kormány tartsa fenn elkötelezettségét a fővárosi közlekedési beruházások ügyében. Ezekről a feltételekről a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén egy előterjesztés formájában fog szavazni. Mint mondta, a magyar állam már túl sok pénzt költött sportcélú beruházásokra, és szeretné betartani választóinak tett ígéretét. „Olyan partnerséget ajánlunk most a kormánynak ebben az ügyben is, amely lehetővé teszi, hogy ebben a vitában minden szereplő győztes legyen” – hangoztatta a főpolgármester. Karácsony Gergely jelezte: még hétfőn telefonon beszélni fog a Nemzeti Atlétikai Szövetség elnökével, és néhány hét türelmet fog kérni Sebastian Coe-tól. A főpolgármester közölte, a feltételeket elküldik a Miniszterelnökséget vezető miniszternek is, és azt kérik a kormánytól, ezek végrehajtásáról szülessen kormányhatározat. A főpolgármester utalt rá, hogy hamarosan kiderülhet, milyen lesz a viszony Budapest és a kormány között, hozzátéve, hogy részletkérdésekben lehetnek még finomítások, miután azt megtárgyalta a kormánnyal. Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta, a kerületnek sem érdeke, hogy ott egy újabb sportlétesítmény épüljön, ezért a további beruházásokhoz olyan feltételeket szeretne támasztani, amely a főváros és a IX. kerületi lakosok javát szolgálja. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a kerület jó szívvel tud egy atlétikai világbajnokság mellé állni – tette hozzá Baranyi.

A főpolgármester bejelentése után az atv.hu érdeklődésére Hollik István közölte: az ügyben sokféle vélemény elhangzott már, de döntést csak a csepeli önkormányzat hozott: támogatják az atlétikai VB-t és a stadion megépítését. „A kormány továbbra is várja a ferencvárosi önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés hivatalos döntését az ügyben” – tette hozzá a kormányszóvivő.

A kormány üdvözli, hogy Csepel után Ferencváros képviselő-testülete is támogatja az atlétikai világbajnokság 2023-as budapesti megrendezését – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az MTI-vel.   Gulyás Gergely a korábbi csepeli és a hétfői ferencvárosi képviselő-testület döntésére reagálva azt mondta: a két grémium egyirányú állásfoglalása biztosítja a szükséges támogatást, amely az atlétika világbajnokság megrendezéséhez feltétlenül szükséges. Hozzátette: a kormány javaslatoknak tekinti azokat a feltételeket, amelyeket a ferencvárosi képviselő-testület megfogalmazott. A kormány úgy tekinti, hogy a két kerületi önkormányzat döntésével a kérdés eldőlt: az atlétikai világbajnokság Budapesten megrendezhető – értékelt Gulyás Gergely, kiemelve: természetesen várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, és áttekintik majd, milyen javaslatokkal él a fővárosi testület.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke levélben fordult a budapesti rendezésről készült nemzetközi szerződést aláíró magyar felekhez, azaz a magyar szövetséghez (MASZ) és a magyar kormányhoz, amelyben jelezte, november végéig választ vár a 2023-as világbajnoksággal kapcsolatban. A MASZ holnapján közzétett levelében egyetért azzal, hogy Budapest demokratikusan megválasztott új vezetése kialakítsa álláspontját a vb rendezéséről, ugyanakkor hangsúlyozta, a kérdés nem tűr halasztást, a nemzetközi szövetségnek sürgősen tudnia kell, hogy az új főpolgármester és városvezetés támogatja-e a világbajnokságot. A sportvezető azt is megjegyezte, hogy Magyarország már így is késedelemben van az atlétikai központ fejlesztésének megkezdésével. Hétfőn Facebook-oldalán Karácsony Gergely azt írta: „délután örömmel fogadtam Sebastian Coe hívását. (…) Elnök úr egyetértett velem abban, hogy a globális sportrendezvényeknek túl kell mutatniuk önmagukon, társadalmi, egészségügyi, ökológiai és pénzügyi szempontból is fenntarthatónak, hatékonynak kell lenniük”. Hozzáteszi: „Coe a támogatásáról biztosította a főpolgármesteri programomat, egyetértve azzal: az egészségügy mindig a legfontosabb kérdések egyike kell, hogy legyen.”

INDEX.HU, ATV.HU, 24.HU, MTI, MANDINER.HU, HVG.HU, MTI