Karácsony Gergely: Érvényt fogok szerezni a sportberuházások kapcsán a főpolgármestert megillető vétójognak / Kocsis Máté: A kormány betűre és darabra tartja magát a fővárossal kötött megállapodáshoz

Fotó Shutterstock

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester csütörtökön, a Főpolgármesteri Hivatal átadás-átvételét követő sajtótájékoztatón a sportberuházásokról szólva közölte: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán erősítette meg, hogy a Tarlós István főpolgármester és a kormány között korábban létrejött egyezség fennáll, és ez biztosítja a vétójogot a főpolgármesternek, így a jövőben tervezett „sportberuházásokkal kapcsolatosan ennek a vétónak érvényt fog szerezni”. Jelezte továbbá: a Liget projekt építési engedélyeiről tájékozódik hivatalba lépése után. Az új Fővárosi Közgyűlés az első ülésén meghozza azokat a döntéseket, amelyek alapján a Városliget területén új épület nem épülhet. Azokkal az épületekkel kapcsolatban, amelyekre van már építési engedély, jelezte: több olyan építkezés is van, ahol az építési engedélyt a bíróságon megtámadták, és ennek nyomán azt törölte a bíróság. A Liget Budapest projekt valamennyi elemének van érvényes és végrehajtható építési engedélye, azoknak is, amelyeknek a kivitelezése még nem kezdődött el – közölte a Városliget Zrt. Eszerint a Városligeti Színház, az új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza egyaránt megépülhet, és a tisztán állami forrású projekttel kapcsolatban a Fővárosi Önkormányzatnak már nincs joghatósága – áll a Zrt. közleményében.

A Magyar Nemzet arról cikkez: nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítményfejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg. A napilap úgy tudja: a projektekért felelős Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Zrt. jelenleg is vizsgálja, hogy az új városvezető nyilvánosságra hozott tervei mennyiben befolyásolhatják a Budapesten jelenleg is folyó, illetve tervezett sport- és más jellegű fejlesztéseket.

El kell fogadni az emberek döntését, és változatlanul érvényben fogja tartani azokat a megállapodásokat, amelyeket Tarlós Istvánnal kötött az elmúlt időszakban – fogalmazott az atv.hu információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP balatonalmádi kihelyezett frakcióülésén. A lap szerint az egyik résztvevő számára az derült ki a miniszterelnök szavaiból, hogy adott esetben kész Karácsony Gergellyel újabb fejlesztésekről is tárgyalni.

„A kormány betűre és számra meg fogja tartani azokat a megállapodásokat, melyeket Tarlós Istvánnal megkötött. Ezek alól azok lehetnek kivételek, amelyeket az új városvezetés nem szeretne” – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón, Balatonalmádiban a kormánypártok kétnapos kihelyezett frakcióülésének szünetében. Kiemelte: ha a fejlesztések miatt szükségesek a kormánnyal egyeztetések, akkor készen állnak rá, a személyek közti egyeztetés attól függően fog történni, hogy miről van szó és kik az illetékesek.

„Tiszteletben tartjuk a budapestiek döntését, de azok a projektek, amelyek már megindultak és tervezési, vagy kivitelezési fázisban vannak, mindegyik projekt a budapestiek érdekében született” – nyilatkozta Nacsa Lőrinc, a Fidesz frakciószóvivője a Hír TV Magyarország élőben csütörtöki műsorában.

MTI, ATV.HU, HIRTV.HU, PESTISRACOK.HU, NÉPSZAVA, VILÁGGAZDASÁG, MAGYAR NEMZET