Karácsony Gergely bejelentette, vétót kér a budapesti atlétikai világbajnokságra

Karácsony Gergely. Fotó: Trenka Attila / Index

Itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk – vezette fel Karácsony Gergely annak bejelentését, hogy felkéri a Fővárosi Közgyűlést, hogy vonja vissza a hozzájárulást a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez. Ezt azzal indokolta, hogy az Orbán-kormány a Fudan Egyetem budapesti campusáról szóló törvénnyel megszegte azt a megállapodást, amelyben a Diákváros megépítése volt a feltétele a sportrendezvény támogatásának. 

A budapesti főpolgármester egy csütörtök reggeli Facebook-videóban beszélt erről, hozzáfűzve, a Fővárosi Közgyűlés szeptember 1-jén szavaz majd az ügyben.

Áprilisban egy kiszivárgott minisztériumi előterjesztésből derült ki, hogy körülbelül 540 milliárd forintos kínai hitelből, kínai munkásokkal épülhet meg az ismert kínai felsőoktatási intézmény, a Fudan Egyetem campusa Budapesten, aminek a kedvéért az Orbán-kormány feladja annak a budapesti kollégiumvárosnak a jelenlegi tervét is, ami több mint tízezer magyar egyetemi hallgatónak és tanárnak biztosított volna korszerű tanulási és lakhatási körülményeket a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén. Az intézmény a Fudan Hungary Egyetem néven futna, egy kínai–magyar vagyonkezelő alapítvány hozza létre, illetve tartja is fenn. A kivitelezést a világ legnagyobb építőipari cégére, a kínai állami építőmérnöki vállalatra bízzák.

Karácsony Gergely akkor be is mutatta a Diákváros fantáziarajzait, amelyeket a világhírű norvég építésziroda, az oslói operaházról ismert Snøhetta készített – írta egyik akkori Facebook-bejegyzésében a budapesti főpolgármester, aki már akkor bedobta a 2023-as atlétikai világbajnokság lefújásának az ötletét. Úgy fogalmazott: nem szeretné, de ha kell, a főváros egyszerűen meg tudja akadályozni, hogy Budapesten rendezzék meg a sporteseményt. 

Sok zöld, kapcsolat a vízzel, funkcionális épületek, modern környezet. Itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit. Mi erről kötöttünk megállapodást a kormánnyal a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, erről hozott egyhangú határozatot a Fővárosi Közgyűlés. A kormány azonban suttyomban megszegi a megállapodást, meghazudtolja magát a miniszterelnök, aki azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz Budapesten.

Ír egy e-mailt az atlétikai világszövetségnek, hogy nem kíván Budapest atlétikai világbajnokságot rendezni – közölte. 

Kormányzati álláspont szerint a két építkezés, a Fudan Egyetemé és a Diákvárosé nem zárja ki egymást. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Indexnek adott interjújában azt mondta, a Fudan Egyetem semennyit nem vesz el a Diákváros területéből.

Mivel 2017-ben eldőlt, hogy nem rendezünk olimpiát, így olimpiai falura sem lesz szükség, megszületett a döntés, hogy annak a tervezett dél-pesti területén, a Corvinus, az ELTE TTK és a BME közelében épüljön fel az egyetemi diákváros. A tervek szerint a földcsík déli része a kollégiumoké, ez a terv nem változott, középen áll a vásárcsarnok, ennek a tervpályázata jövő héten zárul, a terület harmadik, északi része egyetemi, intézményi övezet, itt épülne a Fudan, a negyedik földdarab pedig a Soroksári út Pest felé eső oldala, ide terveink szerint cégek érkezhetnek, kutatóintézetek épülhetnek – fogalmazott a tárcavezető.

ÁZ – index.hu