Kapzsiság miatt akár a mezőgazdasági robotokat is használhatják rosszra

A növényvédelmi drón permetezést végez a tábla fölött. - A kép mentése: edenkert.hu

Ma még ritka látvány a szántóföldeken munkálkodó intelligens robot, de a GPS-szel tájékozódó, távvezérelhető és programozható okos multifunkcionális gépek és önjáró traktorok egy gombnyomásra gyomokat irtanak, vagy vetnek és egy 4-5 ember számára hetekig tartó manuális folyamatot egy-két nap alatt elvégeznek. Az Európai Unióban e területen több fejlesztési projekt is zajlik, amelyekről a Horizon, az EU kutatási és innovációs magazinja adott áttekintést.

A mesterséges intelligenciát más ágazatokban már korábban elkezdték alkalmazni, miközben a mezőgazdaság ma még kezdeti szakaszban van e területen, jóllehet az okos agrárrobotok a szántóföldi szállítástól a növényi betegségek korai felismeréséig, az időjárási adatokon és a növények igényein alapuló ideális tápanyag- és vízellátás biztosításáig már sok mindenre képesek. Ilyen intelligens gépekkel az évi 190 milliárd eurót érő szektor könnyebben lenne képes az Európai Unió által a mezőgazdaság elé állított három fő célt, a termelékenységet, versenyképességet és a környezetbarát jelleget is elérni. 

A kézi munka hiányát pótolják

Ehhez fel kéne hagyni a gyomírtószerek használatával, miközben a kézi munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelent Unió szerte. Az Unió által finanszírozott Robs4Crops nevű program  épp ezt tűzte célul. A több tagország 16 résztvevő szervezetével és 50 szakértővel folyó, s a holland Wageningen Egyetem koordinálásával folyó program segítségével holland, görög, spanyol és német gazdaságokban folynak kísérletek intelligens robotokkal. A program olyan robotizált rendszert is szeretne kifejleszteni, amellyel a már működő fejlett agrárberendezések továbbfejleszthetők, hogy akár az okos robotokkal tandemben lehessen ezeket bevetni. Ehhez a gépek által szolgáltatott nyers adatokat, így képeket és videokat úgy kell megjelölni, hogy azokat a mesterséges intelligencia is képes legyen felhasználni.

Drónok észlelik a károk első jeleit

Az ugyancsak uniós támogatással zajló Flexigrobots projekt modellrobotja talajmintákat vesz, ami kézi erővel különleges figyelmet igényelne a szennyeződésmentes laboratóriumba szállítás és többnapos elemzés során.  A robottal mindent a helyszínen lehet elvégezni, méghozzá óránként több mintavétellel és percek alatt kapott eredményekkel. A spanyol koordinálással zajló program drónokkal észleli a táblákon a növénybetegségek korai tüneteit, ami lehetővé teszi a fertőzött növények idejében való eltávolítását. Az üszöggomba ellen például nincs kezelési mód, ezért különösen fontos a fertőzött növények idejében való eltávolítása.

Bár kétséges, hogy az egész mezőgazdasági termelést valaha is kizárólag robotok végezzék, néhány okos robot munkába állítása jelentős segítség lehet, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete iránymutatása szerint 2050-re a mezőgazdasági termelők képesek legyenek világszerte a 2007-es szinthez képest több mint 70 százalékkal növelni az élelmiszertermelést, hogy a megnövekedett népesség igényeit kielégíthessék.

A kistermelők kimaradhatnak az előnyökből

Persze az intelligens robotok alkalmazásának veszélyei is vannak. Egyrészt ezek a rendszerek is ki vannak téve a kibertámadásoknak, másrészt az emberi kapzsiság arra is vezethet, hogy egyesek úgy programozzák a robotokat, hogy ezek a nagyobb és gyorsabb hozam céljából a környezetre káros módon alkalmazzák a műtrágyákat, rovarölőket, vagy más vegyszereket.

Másrészt a technolófiának társadalmi kockázatai is vannak, ugyanis az automatizálás a kistermelőket valószínűleg nem fogja érinteni, ezért a mezőgazdasági termelésben meglévő hatalmas egyenlőtlenségeken ez a fejlesztési irány nem fog jelentősen változtatni. Ezért a mezőgazdaságban nagyon óvatosan kell belekezdeni a robotizálásba, s alaposan mérlegelni kell a lehetséges kockázatokat, hogy ezeket már a technológia korai szakaszában mérsékelni lehessen.

Forrás: novekedes.hu