Kapnak uniós árut az oroszok, csak nem direktben

Fotó demokrata.hu

Az uniós vállalatok úgy kerülik meg az Oroszország elleni szankciókat, hogy harmadik országokon keresztül bonyolítják le üzleti ügyeiket. Most a német gazdasági miniszter véget akar vetni ennek, méghozzá egy dán modell segítségével.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter szerint a német hatóságoknak szigorúbban kellene fellépniük az ország azon vállalatai ellen, amelyek harmadik országokon keresztül üzletelnek Oroszországgal, és így kijátsszák az uniós szankciókat.

A kérdést sokkal erőteljesebben és határozottabban kell kezelni – mondta a Spiegel beszámolója szerint. “Ezzel nem utolsósorban az ukrajnai embereknek tartozunk” – tette hozzá.

A dán modell

Oroszország Ukrajna elleni háborújának bő 13 hónappal ezelőtti kezdete óta az EU tíz szankciócsomagot hozott Moszkva ellen, amelyek kereskedelmi korlátozásokat és más intézkedéseket tartalmaznak. Habeck szerint Németország tanulhatna például Dániától a szankciók illegális kijátszása elleni küzdelemben. Az ottani vámhatóságok nagyon alaposan elemzik a kereskedelmi forgalmat és a vámadatokat az anomáliák után kutatva.

Ha ilyen anomáliák jelennek meg, például ha bizonyos árukból, amelyek korábban Oroszországba mentek, most hirtelen nagy mennyiséget szállítanak nagyjából ugyanabban a mennyiségben egy másik harmadik országba, az okot ad arra, hogy közelebbről megvizsgáljuk” – mondta Habeck. Ezután a dán vámhatóság felkéri a vállalatokat, hogy nyilatkozzanak.

A német külkereskedelmi törvény is elismeri ezt az információkérést és ezeket az ellenőrzési jogköröket. Ha ezt célzottan használjuk, akkor erősíthetjük hatóságaink közös súlyát” – mondta a miniszter.

Habeck tárcája február végén konkrét lépéseket javasolt a szankciók kijátszása elleni hatékonyabb küzdelem érdekében. “Ezeket jelenleg a szövetségi kormányban és uniós partnereinkkel vitatjuk meg” – mondta.

Forrás: azuzlet.hu