Kapcsolattartás: csak a személyi iratokkal együtt!

A kép forrása: polgarportal.hu

Nem is olyan tettem közzé kis írásomat, és akkor megemlítettem: a gyermekkel történő kapcsolattartás – sajnos – kimeríthetetlen téma!

Nem kellett sokáig várnom, az Alkotmánybíróság 2022. júliusi döntése újabb példát  hozott arra, hogy a  különélő szülők miként tudják egymás életét megkeseríteni.

Az alapügy egyszerű: a bontóperben a szülők jogerős egyezséget  kötöttek a gyermekek kapcsolattartásáról. A gyakorlatban probléma merült fel, ugyanis a volt házastárs többszöri kérésre sem adta át a kapcsolattartás során a gyermekek személyes iratait. Arra hivatkozott, hogy az egyezség nem tartalmazott ilyen kitételt.

A bíróság elutasította  kapcsolattartás  végrehajtására vonatkozó kérelmet, II. fokon a döntést helybenhagyták. Felhívták a jogosult szülő figyelmét, hogy  újbóli szabályozást kérhet.

A döntés ellen az indítványozó az Alkotmánybírósághoz fordult, álláspontja szerint sérült a magán-és családi élethez, a kapcsolattartáshoz való joga a téves döntés miatt.

Az Alkotmánybíróság kifejtette, hogy az eljárt bíróságok nem ismerték fel az  ügy alapjogi  kihatásait, és így megakadályozták a kapcsolattartás gyakorlását. Úgy ítélték meg, hogy a gyermek iratait /igazolvány, TAJ kártya, stb, / mindig átadandók, az útlevél pedig a körülményektől függően.

Mindezek miatt a korábbi bírói döntéseket megsemmisítették.

Több hasonló ügy is  megjárta az Alkotmánybíróságot, hiszen bizonyos iratok nélkül a gyermek még közterületre sem vihető.

A Polgári Kisgazdák, de minden jóérzésű ember számára nyilvánvaló, mikor mit kell átadni a gyermek kapcsolattartása során. Kerüljük  el- az ő érdekükben!- a hatósági eljárásokat!

Dr. Bakos Zoltán KPE szakértő