Kalmár Pál értesítése alapján: A nemzetiségi értékekre is fókuszál a frissen átadott múzeum

Fotó baon.hu

A Meizl Ferenc Művelődési Házba várták a település lakosságát és a környékbelieket a múlt hét végén, ahol a helyi Wikitsch német tánccsoport 15, a Bácsbokodi Fúvószenekar 45 éves fennállása, valamint a felújított falumúzeum szolgáltatta az ünnepség apropóját.

Háromszoros ünnepet tartottak az elmúlt hét végén a bácsbokodi Meizl Ferenc Művelődési Házban. A helyi Wikitsch német tánccsoport 15, a Bácsbokodi Fúvós­zenekar 45 éves fennállását, valamint a felújított falumúzeumot ünnepelték. Az eseményen részt vett Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke.

Kovács László polgármester köszöntőjében elismerését és köszönetét fejezte ki a Bácsbokodi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Bácsbokodi Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak és a Bácsbokodi Hagyományőrző Egyesületnek.

– Minden közreműködőnek további kitartást kívánok ennek a nagyszerű vállalásnak a továbbviteléhez. A gyerekeknek és a fiataloknak pedig kívánom, hogy a jövőben is leljék örömüket a nemzetiségi táncokban. A Bácsbokodi Fúvószenekar 45 éves fennállása öröm minden bácsbokodi számára. A fúvószene régóta jelen van a településünkön, történetét mindig is a ciklikusság jellemezte – hangzott el Kovács László polgármester megnyitójában.

A néptánccsoportok és a fúvós­zenekar igényes produkcióját követően a vendégek átsétáltak a megújult falu­múzeumba. A kiállítótérben a helyi települési értékek mellett a nemzetiségi értékek bemutatására is fókuszáltak. A polgármester köszönetet mondott azért az eredményért, amit ma már mindenki megtekinthet, amely térségi szinten is kiemelkedő.

– Mi már 2014-ben létrehoztuk a települési értéktárat, és ennek köszönhetően az elmúlt hét évben a Hungarikum pályázatokon többször is sikerrel szerepelt a település

– fogalmazott Kovács László, aki kitért egy magánfelajánlóra, Bandik János Ferencnére is, aki már sajnos nem élhette meg az átadást. Ő a teljes vagyoni hagyatékát, több mint harmincmillió forintot a falumúzeum létrehozására ajánlotta fel.

– Az elmúlt években is bebizonyosodott, hogy azok a települések lehetnek sikeresek, ahol tudják, mit akarnak, és össze is tudnak fogni a közös céljuk megvalósításáért. Bácsbokod ilyen település, alakítják jövőjüket, tisztelik és ápolják hagyományaikat – mondta köszöntőjében Zsigó Róbert államtitkár.

A falumúzeum épületének felújítása közös munka eredménye volt

A Kossuth utcai ingatlan fel­újítása, mely helyet ad a falumúzeumnak, Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata, a Bácsbokodi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Bácsbokodi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Bácsbokodi Hagyományőrző Egyesület együttműködése révén valósult meg. A Bácsbokodi Hagyományőrző Egyesület sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében, az elnyert hatmillió forint támogatásból sikerült megvásárolni és az utcafrontját felújítani a Kossuth Lajos utca 12. szám alatti ingatlannak. Ezenfelül a bácsbokodi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzatok további közel 8,5 millió forinttal járultak hozzá az ingatlan teljes körű felújításához.

Forrás: baon.hu, Márton Anna