Kalciumpótlás a sikeres termelés kulcsa

Fotó magro.hu

Napjainkban a talajainkat a savanyító hatások még intenzívebben érik, mint a közelmúltban. A rossz vízgazdálkodás, a tömörödött, nehezen művelhető, vagy éppen a szerkezet nélküli talajállapot, és az ezzel párhuzamosan kialakuló savanyú kémhatás, mind a talajban létre jövő kalciumhiánynak a következménye. A pH-érték csökkenésével, vagyis a talaj savanyodásával a tápanyaghasznosulás jelentősen romlik. A növényállományok sok esetben már igen korán mutatnak különböző stressztüneteket. A tavaszi kapás kultúrákban a lassan felmelegedő termőtalaj és a növények kezdeti fejlődéséhez szükséges tápanyagok korlátozott elérhetősége miatt, még érzékenyebben reagálnak a termőhelyi viszonyokra, a talajállapotra, illetve az azon keresztül megnyilvánuló szélsőségekre.

Miért kiemelkedően fontos a tavaszi vetések előtt a talaj kalciumpótlása?

Egy leromlott állapotú, rossz levegő- és vízháztartású talajnak a lassú felmelegedése és vontatott tápanyagszolgáltató képessége miatt, nehézkes és elhúzódó kelés várható. Az elsavanyodott talajból nehéz jó minőséget és magas termésátlagot produkálni. Ahhoz, hogy ezeknek a magas terméspontenciájú kultúrnövényeknek a fejlődéséhez szükséges tápanyagok hozzáférhetőségét, felvehetőségét biztosítani tudjuk, szükséges a vetőágy pH-jának optimális, semleges-közeli értékre hozása. A vetőágyba történő kalciumpótlással a talaj levegő-, víz-, és tápanyagszolgáltató képeségének növelése mellet az aktív kalcium (mint tápelem) is elérhető a növény egyenletes fejlődéséhez.

Rendkívül fontos tehát a termelésünk alapját jelentő talaj aktiválása, feljavítása. A helyreállított talajkémhatás – pH – az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak. A talaj kémhatását helyreállítani pedig kalciumpótló termékekkel lehet! Itt a kulcsszó a helyreállítás. Több megoldás is létezik a talaj pH-értékének kedvező irányba való befolyásolására, de fontos leszögeznünk: a talajsavanyodás a talaj kalciumvesztésének következménye, így a kalciumot kell – mégpedig elegendő mennyiségben – visszajuttatnunk. A kalcium pótlása és a kémhatás semleges felé eltolódása következtében, mérhetően javul a műtrágyahasznosulás. Vigyázat, nem műtrágya-szükséglet csökkenésről, hanem a szakmailag kiszámított és kijuttatott műtrágya jobb hasznosulásáról beszélünk, tehát a növény felveszi és beépíti azt, amit kijuttatunk. A gazdálkodás költséghatékonysága tekintetében a kijuttatott műtrágya érvényesülése a terméshozamokban sarkalatos kérdés…

A javított talaj fizikai, kémiai, s ezzel együtt a biológiai tulajdonságai is javulnak. Ennek gyorsasága a felhasznált talajjavító terméktől jelentősen függ. A karbonát alapú talajjavítókból a talaj savai hatására hosszabb idő alatt válik a kalcium. Míg az oxid alapú talajjavítókban, vízben teljesen feloldódó, aktív kalcium van. Ha a kalcium újra a talajba kerül, akkor hatására javul a kijuttatott tápanyagok hasznosulása és a talaj szerkezete, helyreáll a levegő- és vízháztartása, valamint felpezsdül a talajélet is. Aktívabbá válnak a hasznos szervezetek, melyek segítik a jobb tápanyag-felvételt és visszaszorítják a növényeket megbetegítő patogén szervezeteket, valamint segítenek elbontani a tarlómaradványokat.

A probléma megoldására a korszerű gazdálkodó számára az aktív kalcium hatóanyagú (kalcium-oxid) TERRACALCO 95 jelenti az ideális megoldást. Amely 2-8 mm szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának (0,3-1 t/ha) köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható. Kiváló vízoldhatósága révén a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el. Aktiválja a talajéletet, javítja a talaj szerkezetét és vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szembeni – pl. aszály – ellenállóságát és a műtrágya-hasznosulást.

Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan kijuttatható, hatását gyorsan kifejtő kalciumpótló anyag. A talajjavítás pozitív hatásait már évezredekkel ezelőtt is bizonyították. Ne késlekedjünk kihasználni ezt a kedvező megoldást!

Forrás: magro.hu