Kalandozás a körtefajták világában

Körtefa-ültetvény. - A kép forrása: forum.index.hu

A Polgári Kisgazdák nagyon várják már a természet tavaszi éledését. Az alább közölt írás most a házi kertek egyik újabb ékességére hívja fel az olvasóink figyelmét. Három értékes, hazai körtefajtát mutatunk be. (KPE)

Elsősorban a Duna-Tisza közén élő, és gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodók ismerhetik a vélhetően történelmi, magyar körtefajtát, az „Arabitkát”. A szakirodalom szerint az egyik legjobb korán érő fajta. A gyümölcsfa által nevelt apró méretű, aranysárga héjú gyümölcsök ízére nem lehet panasz, édes, leveses, ezért is vált régen a fogyasztók egyik kedvencévé. Termesztése azoknak a gazdáknak javasolt, akik azonnali, piaci értékesítésre szánják, eltartási ideje ugyanis rövid, mindössze egy hét, de a szállítást jól tűri. A termesztők között azért vált népszerűvé, mert kifejezetten szívós fajta, termőhelyre és éghajlatra igénytelen, betegségeknek ellenálló. (Fotó: az “Arabitka” körtefajta gyümölcse. – A kép forrása: megyeriszabolcskerteszete.hu – A képek közötti ismeretterjesztő összefoglaló szövegének a forrása: agroforum.hu)

 

Ismeretlen eredetű, de történelmi körtefajta a „Bohusné körte”. Nevét Bohus Gábor gyümölcsfa-nemesítő után kapta, Ő volt, aki kezdeményezte a fajta termesztésbe vonását. Gyümölcse kis-közepes méretű, színe sötétebb-vöröses. Kiváló piaci fajta, édes, kissé savas ízű. A termelők egyik legnagyobb problémája lehet, hogy a szüret idejét az elhúzódó érési időszak miatt nem könnyű meghatározni. Termőhelyére igényes, napos, nem túl magas hőmérsékletű területen érzi jól magát, ahol a talaj tápanyagokban gazdag. Sajnos a levél-foltosság és tűzelhalás is megjelenhet rajta. (Fotó: a “Bohusné körtéje” körtefajta gyümölcse. – A kép forrása: kerteszetszolnok.eu – A képek közötti ismeretterjesztő összefoglaló szövegének a forrása: agroforum.hu)

 

Igazi pálinkának való faja a „Tüskés körte”. Származása ismeretlen, de hazánkban kiemelt fontossággal bír. A Tüskés körtefa által nevelt gyümölcsök alakjuk alapján összetéveszthetők más fajtákkal, de különleges íze, zamata semelyik egyéb fajtához nem hasonlítható. Többféle felhasználásra is ideális. Van, aki éréskor frissen szereti fogyasztani, mások inkább akkor eszik, amikor már barnul a gyümölcshús. Sokan készítenek belőle pálinkát és aszalt gyümölcsöt is. Gyümölcshúsa fehér színű, de az érés során bebarnul, de ettől azonban nem kell megijedni, mert ekkor válik igazán édessé a gyümölcs. (Fotó: a “Tüskés körte” körtefajta gyümölcse. – A kép forrása: biokontroll.hu – A képek közötti ismeretterjesztő összefoglaló szövegének a forrása: agroforum.hu)