Júliustól egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be

Fotó: Shutterstock

Értjük azt az aggodalmat, hogy számos olyan polgártársunk maradhat ki az ingyenes egészségügyi ellátásból akik arra rászorulnának, de járulékot semmilyen formában nem fizetnek. A törvény gyakorlati megvalósulása után lehet azt megállapítani, hogy szükséges-e további olyan intézkedés, amely a valóban rászorulókat hozzásegíti az egészségügyi ellátáshoz. Meggyőződésünk, hogy jelenleg, akik nem fizetnek járulékot igen nagy számban vállalnak munkát, csak elfelejtik a munkaadók, vagy éppen közösen, hogy bejelentési kötelezettség is van. (kpe)

A parlament 112 igen, 20 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett fogadta el a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint az ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék 2020. július 1-jétől összeolvad a társadalombiztosítási járulékba, amelynek mértéke megegyezik ennek a négy járuléknak az összegével, tehát 18,5 százalék. Újdonság, hogy ha az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett nem teljesíti fizetési kötelezettségét és az ebből keletkező hátralék összege meghaladja a háromhavit, a TAJ-szám (társadalombiztosítási azonosító jel) érvénytelen lesz, az egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe, amíg a tartozást nem egyenlítik ki.

Egyszerűsíti az adórendszert, csökkenti a közterheket és segít az adóelkerülők kiszűrésében a szerdán délelőtt elfogadott új társadalombiztosítási törvény, amely 2020. július 1-jén lép életbe – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Izer Norbert kiemelte, hogy az új törvény adócsökkentései a vállalkozókat, a családokat és a nyugdíjasokat is kedvezően érintik. Emellett a járuléktörvény segít az egészségügy potyautasainak kiszűrésében; a rendszer automatikusan kiszűri azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és ezzel a költségvetést, valamint a közterheket tisztességesen megfizetőket is károsítják.

A DK szerint a szerdai szavazás után több százezren eshetnek ki az egészségügyi ellátórendszerből. „Ahogy azt a Fidesztől már megszokhattuk, most is azokba rúgnak bele, akik a legrosszabb helyzetben vannak” – írja közleményében az ellenzéki párt, amely szerint „ha valaki nem mer elmenni az orvoshoz, attól félve, hogy nem fogja tudni kifizetni, és ezért meghal, azért a kormány és a Fidesz lesz a felelős”. MTI, ATV.HU