Július a változások hónapja, mutatjuk, mire figyeljen / ezek a változások a mindennapjainkat is érintik

flowcycle.hu

Július a változások hónapja lesz hazánkban: szigorodnak a hitelfelvétel szabályai, és életbe lép az új befektetések utáni kamatjövedelmekre kirótt 13 százalékos szociális hozzájárulási adó. De szombattól kezdi meg működését az online ár-összehasonlító rendszer is.

„A legmagasabb kamatú állampapíroknál a Bónusznál és a Prémiumnál most csaknem 16 százalék az éves kamat. Ez jelenleg és a jövőben is adómentes lesz a befektetők számára” – mondta Tóth Levente a BANK360-csoport vezető elemzője.

Ugyanakkor bármilyen más befeketés után 15 százalék kamatadót és a következő hónaptól pedig 13 százalék szociális hozzájárulási adót is kell majd fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után. Az elemző külön felhívta a figyelmet arra, hogy az új közterhet csak a július 1. utáni befektetésekre járó kamatokra, illetve az ezután vásárolt értékpapírok árfolyamnyeresége után kell megfizetni.

„Ezzel azt akarja a kormány elérni, hogy minél több állampapírt vásároljanak az emberek, hiszen ha ezt így teszik, akkor nem kell külföldről hitelt felvenni, biztonságosabb a saját állampolgárai felé eladósodnia” – fogalmazott Tóth Levente.

A magyar családok ugyanis forintért vásárolnak állampapírokat, vagyis

ha változik az árfolyam, például jelentősen gyengül a forint, akkor sem nő az államadósság.

A kormány mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is egy fontos változást vezet be a családok eladósodottságának megakadályozására. A jegybank ugyanis előírja, hogy havi jövedelmükből mennyit fordíthatnak törlesztőrészletre, ha hitelt vesznek fel. Az MNB most júliustól szigorítja a hitelfelvételt azok számára, akiknek legalább ötszázezer, de a hatszázezret el nem érő havi nettó jövedelme van.

„A változás annyit jelent, hogy eddig ötszázezer forint alatt maximum ötven százalékot, ötszázezer forint felett a fizetésünknek a hatvan százalékát fordíthattuk törlesztőrészletre. Július 1-től ez az ötszázezer forint nő hatszázezer forintra. Aki tehát hatszázezer forintnál kevesebbet keres, az maximum a felét fordíthatja törlesztőrészletre, aki pedig hatszázezer forint felett keres, a hatvan százalékát” – mondta Mag Mihály, a Magyar Bankholding személyi kölcsönökért felelős vezetője.

Fontos változásnak ígérkezik, hogy a következő hónaptól bankkártyánkkal a boltokban is felvetünk készpénzt 40 000 forintig, méghozzá ingyen.

Ez a lehetőség azonban akkor válik elérhetővé, ha az üzletek vállalják ezt a feladatot. Ez ugyanis nem kötelező. A Híradó információi szerint egyelőre az egyik német tulajdonú kiskereskedelmi lánc jelezte, hogy lehetővé teszi vásárlóinak a készpénzfelvételt.

A legnagyobb várakozás ugyanakkor az online árfigyelő rendszer indulását övezi. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint összesen 61 termék árának alakulását követhetik majd nyomon a vásárlók.

Ettől és a június 1-től már elindult kötelező akciózástól a szakemberek az infláció erőteljes fékeződését várják.

Szinte egyöntetű a vélemény, hogy augusztusban a most még 20 százalék feletti infláció 15 százalékra vagy az alá is csökkenhet.

Forrás: hirado.hu