Jövőre változnak a kata-szabályok

eutax.hu

Jövőre változnak a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely közölte: módosító javaslatot nyújtanak be a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz, mely szerint ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén és ha ugyanaz a számlák kibocsátója, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre. A cél, hogy a katával történő visszaélések, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön – húzta alá a tárcavezető, ismertetve: a részletszabályok nem fognak változni, továbbra is 50 ezer feletti lesz a befizetett összeg. A módosítás a tervek szerint 2021. január 1-jétől lép életbe – tette hozzá.

A változás csak a szabályokat kijátszó nagy cégeket érinti, amelyek jövőre már nem élhetnek vissza a szabályokkal – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára, rámutatva: az esetleges pluszterhet a nagy cégnek kell megfizetni, ez alól csak egyetlen kivétel van, ha a kisadózó kifizetője külföldi. Kiemelte: a tárca előzetes számításai szerint a katások jelentős többsége semmiféle változást nem fog tapasztalni és az adó egyszerűsége továbbra is megmarad.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a hvg.hu-nak hangsúlyozta: a teljes munkaerőpiacon a vállalkozók nagyjából 12 százaléka katás, csaknem 400 ezer ember, és ők lényegesen kevesebb adót fizetnek azokhoz képest, akik nem tartoznak a kata hatálya alá – ezzel sérül a cégek közötti verseny.

Beszélt arról is: „ha csak a katások egyharmada munkavállaló lenne, 250 milliárd forint adót fizetnének a költségvetésbe”. Szerinte ebből a pénzből akár tovább lehetne csökkenteni az szja-t, „akár 14 százalék is lehetne, és mindenkit érintene”. „Nagyon sajnáljuk, hogy a kormány lábon szeretné lőni magát a kata szigorításával. (…) A NAV Ellenőrzési Főosztályán készült egy összefoglaló a 2019-es ellenőrzések tapasztalatairól, ami alátámasztotta, hogy nincs visszaélésszerű katázás a volt munkavállalók körében” – írja közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. Szerintük ha a módosítás elnagyolt lesz, akkor be fog indulni a körbeszámlázás. Megjegyzik, nem gondolt a kabinet az ügyvédekre, vagy az olyan szolgáltatásokra, ahol természetszerűleg nagy összegű az egy kuncsaft által fizetett megbízási díj.

MTI, HVG.HU, MFOR.HU