Jövőre felpörgetnék a napenergiás beruházásokat

napelemek-napkollektor.hu

Bármily utópisztikusnak tűnik, jöhet a negatív áramár

3-5 éven belül akár Magyarországon is.

Jövőre jön a napelem-támogatás

Várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető az a vissza nem térítendő támogatás, amely a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez nyújt segítséget.

Hat gigawatt naperőmű-kapacitást szeretne elérni Magyarország 2030-ra az ipari és a háztartási szektorokban együttvéve, erről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt az Ecosolifer Kft. napelemcella-gyárának átadóján. Jelenleg az ország két gigawatt naperőmű-kapacitással rendelkezik, ezeknek a többségét a családi házak, társasházak háztetőire telepített naperőmű-kapacitás adja, ezért a kormány a fejlesztéseket vissza nem térítendő támogatásokkal szeretné segíteni 2021-től.

Palkovics szerint az ország adottságai lehetővé teszik, hogy

A NAPERŐMŰVEK ÉS A NUKLEÁRIS ENERGIA HASZNÁLATÁVAL 2030-RA AZ ENERGIATERMELÉS KILENCVEN SZÁZALÉK FÖLÖTTI RÉSZÉT SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS NÉLKÜL ÉRJE EL,

ami fontos eleme a klímavédelmi akciótervnek. „Magyarország jövője magyar, zöld és high-tech, és ez a mostani beruházás megfelel ezeknek a prioritásoknak” – mondta a politikus.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy az Európa Tanács tárgyalja az Európai Unió megemelt szén-dioxid-kibocsátási céljait, és

ISMÉT CÁFOLTA, HOGY MAGYARORSZÁG SZERETNÉ MEGVÉTÓZNI AZ UNIÓS CÉLSZÁMOT.

Szerinte a kormány csak azt szeretné, hogy a célt azonos mértékben támogassa az EU minden tagországa.

Közölte, hogy Magyarország a nyolcadik helyen szerepel az 1990 óta elért szén-dioxid-csökkentésben, és a 2030-as célérték negyven százalékát teljesítette tavaly.

Palkovics László szerint a napelemcella-gyár iparpolitikai kérdés, hiszen a napelemek többségét Kínában gyártják, mert 15-20 évvel ezelőtt az EU feladta azt a törekvését, hogy versenyképessé váljon az ázsiai országokkal szemben. Az üzem száz megawattos folyamatos gyártásnál 112 embert fog foglalkoztatni.  A beruházás összértéke 53 millió euró (18,9 milliárd forint) volt, amelyet a kormány hatmilliárd forinttal támogatott, ami a Magyar Fejlesztési Bank finanszírozásával valósult meg.

 

Forrás: index.hu, Kurkó Gyula