Jövő hónapban indul az online számlázás

Fotó: Bach Máté

Az online számlarendszer július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait, a rendszer használatához a vállalkozásoknak regisztrálniuk kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, ehhez azonban rendelkezniük kell ügyfélkapus hozzáféréssel – közölte pénteken az adóhivatal.

A jövő hónaptól minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a NAV-hoz, mindezt a hivatal szerint számlázóprogram használatával lehet a legkönnyebben megvalósítani. Ehhez olyan számlázóprogramra van szükség, amely az adatokat automatikusan az online számlarendszerbe továbbítja.

Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben ezen a számlán az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon belül kell elvégezni az adatszolgáltatást, ha pedig az áfa eléri az 500 ezer forintot, a számlán szereplő információkat a kiállítás utáni napon kell feltölteni a rendszerbe.

A közlemény szerint a NAV ingyenes, egyszerű, gyors, és az adatszolgáltatásra is alkalmas számlázóprogrammal, a hamarosan elérhető online számlázóval segíti a vállalkozásokat.

(Magyar Idők)