Jövő héten kezdődhet a csemegekukorica betakarítása

A kép forrása: hirado.hu

Amennyiben az időjárás is engedi a jövő héten megkezdődhet a csemegekukorica betakarítása. Magyarországon átlagosan 32 ezer hektár területen évente 550 ezer tonna körüli mennyiség terem.

A kép forrása. agroforum.hu

A növények a szélsőséges tavaszi időjárás ellenére jó állapotban vannak. Várható, hogy a minőség is jó lesz. A július eleji viharok a Szabolcs – Szatmár – Bereg megyében okoztak károkat. Magyarország a világ három legnagyobb csemegekukorica-termelője között van. Hazánk csemegekukorica termőterülete a legnagyobb Európában, és ennek a 70 százaléka öntözött. Ennek is köszönhető a nagy termésmennyiség.

A kép forrása: bevasarlas.tesco.hu

A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle az országban. A legjelentősebb termőtájak közül kiemelkedik Hajdú-Bihar megye 14 ezer hektárral, de jelentős, mintegy 3-4 ezer tonnát kitevő termőterületek vannak még Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. Magyarország európai viszonylatban a legjelentősebb exportőrnek is számít. A belföldön előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százaléka exportra kerül.

A kép forrása: bevasarlas.tesco.hu

Konzerv csemegekukoricából több mint 200 ezer tonna, azaz 60 milliárd forint értékű volt a kivitel. Ebből a fagyasztott áru 72 ezer tonna, 16,6 milliárd forintösszeg értékben.

A kép forrása: behir.hu

A legnagyobb piacok Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok. A termesztett mennyiség kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A feldolgozás mellett évről évre emelkedik a frissen vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is. A hazai csemegekukorica-fogyasztás évente mindössze évi 1-1,5 kilogramm feldolgozott csemegekukorica személyenként, és ehhez jön még a friss áruként elfogyasztott mennyiség, de ez utóbbiról nincsenek nem pontos adatok – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. (Forrás: agrotrend.hu/MTI)

Jó étvágyat hozzá! – A kép forrása: behir.hu