Jönnek az esőzések, támadhatnak a károsítók a kertekben

fotó Zsigó György

A levéltetvek és a lisztharmat is károsíthatja a gyümölcsfákat.

Néhány napja egy melegrekord is megdőlt és eddig csapadékban sem volt hiány. Érthető, hogy most hirtelen beindultak a növények. A kajszi és a mandula sziromhullása után most egyszerre virágzó őszibarack, cseresznye, meggy, körte és almafákat is látni a kertekben. A károsítók is feléledtek.

fotó Zsigó György

A száraz, meleg napok nem kedveztek a gombáknak és a gyümölcsfák is rövid ideig virágoztak. Így a monília és a tafrina járványt nem tudott kialakítani, de a mélyfekvésű, párásabb és érzékeny növényekkel beültetett kertekben fertőzhettek. A  fotókon az őszibarackon a tafrina kezdeti tünetét, míg a kajszin a virágfertőző moníliától elszáradt virágokat láthatják egy egészséges, már kisterméses ág felett. A jövő hétre borult, esős napokat jósolnak, még támadhatnak a gombák. A virágzó meggyen a monília, a kisleveles őszin a tafrina. Még figyelni kell rájuk!

Az alábbi képen a „közönséges levélpirosító alma-levéltetű” kezdeti kárképe látható. A várhatóan nedvesre, párásra forduló időjárás minden növényen beindíthatja a levéltetvek szaporodását, kártételét. Ahol korábban is gondot okoztak, pl. almán, szilván, őszibarackon, cseresznyén, dión, zöldségféléken és dísznövényeken, ott majd valószínűleg fel kell venni a permetezőgépet. A levéltetűölő szerek kínálatában nincs változás.

 

fotó Zsigó György

Az almalevél fotóján, egy a rügyéből már eleve lisztharmatosan kibújt levélkét is láthatnak. A lisztharmatra érzékeny Jonathan fajtán és más, a lisztharmattal küzdő növényen (pl. a köszmétén) feltétlenül permetezni kell. A kénes gombaölőké a főszerep, de a gyümölcsök viaszosodásáig óvatosan használják. Perzselhet!

A legutóbbi növényvédelmi előrejelzésünkben a poloskaszagú szilvadarázsról és a körtelevélbolháról is említést tettünk. Valóban vannak olyan kertek, ültetvények ahol a legsúlyosabb ellenségnek számítanak. Ezeken a helyszíneken is eljött a védekezés ideje. A Mospilan 20 SG a szilvára, míg az Envidor 240 SC, a Mospilan 20 SG és a kaolintartalmú újdonság a Surraund WP pedig a körtében engedélyezett a III. kategóriások közül. A körtelevélbolha ellen olajos adalékkal együtt juttassák ki rovarölőket. Más szárító hatású készítményekről is jókat hallok, ilyenek pl. a kalciumpoliszulfid hatóanyagú illetve a narancsolaj tartalmú lombtrágyák.

(Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, agroinform.hu)