Jön a tavasz, jönnek a fontos döntések!

A kép forrása: agronaplo.hu
A Polgári Kisgazdák most kiemelt helyen is felhívják a figyelmet a legfontosabb szántóföldi növényeinkhez kapcsolódó döntésekre. Elérkezett az ideje annak, hogy határszemlén nézzük meg a gazdasági haszonnövényeink áttelelését, az esetleges bel-vízborítást, megszervezzük annak lecsapolását és a kora tavaszi nitrogén-pótlást fejtrágyázással. (KPE)

2019-ben is lesz kenyerünk. – A kép forrása: farmit.hu

Az ország különböző tájegységein igen vegyes képet mutatnak az őszi vetésű állományok. A repcék döntő többsége a komoly őszi aszály miatt nem mutat túlságosan jól. Az őszi vetésű kultúrák döntő többsége nagyon komoly energiadeficittel fogja kezdeni a tavaszt. Jön a tavasz, de kérdés, hogy az milyen lesz? Ha végig nézzük az elmúlt két évtized meteorológiai statisztikáit, akkor jól látható, hogy az átlagos, a növények számára kedvező időjárásnak van a legkisebb esélye. Manapság hazánkban az extrém tavasz sokkal jellemzőbb. Néha az aszályos körülményekkel küzdünk, néha pedig a túl sok csapadékkal és belvízzel. Néha a késői fagyokkal vagy havazással, néha pedig a hirtelen és túl korai felmelegedéssel, amikor gyakorlatilag a télből a nyárba vált az időjárás. A kedvezőtlen körülmények hatásainak csökkentése érdekében kora tavasszal javasolt az aminosav-, poli-szacharid és humin-sav tartalmú fejtrágya-kiegészítők használata. Ezeknek a hatása két irányba mutat: egyfelől a talaj tulajdonságaira, másfelől a növény életfolyamataira gyakorol kedvező hatást. Ezeknek a kiegészítőknek az előnyei: táplálja a talaj hasznos mikroorganizmusait, felgyorsítja a szerves-anyag körforgást, javítja a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, javítja a kijuttatott műtrágya adagok hasznosulási arányát, javítja a talaj szerkezetét, levegő- és vízháztartását, aktívabb gyökérzetet, valamint magasabb szintű tápanyagfelvételt eredményez, hatására intenzívebb lesz a gyökértömeg növekedés.

Folyik az őszi kalászosok nitrogén-fejtrágyázása hasznos növény- és talajkondicionáló kiegészítő tápanyagokkal keverve. – A kép forrása: agroline.hu

Összességében a kezelés erőteljesebb tavaszi indulást, egyöntetűbb állományképet, fokozottabb vegetatív és generatív fejlődést, ezzel párhuzamosan jelentős hozamnövekedést is eredményez. (Forrás: agroforum.hu)