Jön a 48 fok – félelmetes fenevadról elnevezett hőhullám okoz extrém forróságot

napelemek-napkollektor.hu

A Cerberus nevű hőhullám okoz extrém forróságot Dél-Európában, a hőség a hétvégén tovább fokozódik az Európai Űrügynökség (ESA) előrejelzése szerint.

Péntektől kezdve Európa földközi-tengeri országai egyes részein a hőség a 48 fokot is elérheti a régiót sújtó magas légköri nyomású, az antik görög mitológia alvilágának kapuját őrző háromfejű kutyáról, Cerberusról elnevezett rendszer érkezése miatt. A forróságot hozó légköri rendszer Észak-Afrika felől érkezett.

A hőhullám sújtotta országok vészhelyzeti intézkedéseket készítettek elő. Athénban és más görög városokban az állami munkahelyeken és számos magánvállalkozásban változtattak a munkaidőn, hogy a legmelegebb órákat elkerüljék, a klimatizált helyeket megnyitották a lakosság számára.A Cerberust nyomon követő ESA arra figyelmeztet, hogy a hőhullámot Európa északi részei is érezni fogják.

„Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban komoly hőhullám várható, Szicília és Szardínia szigetén 48 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet” – áll az ESA friss közleményében.

Az Északi-sarkvidéken, Norvégia északi részén, Slettness Fyrben 28,8 fokot mértek – közölte csütörtökön az ország meteorológiai szolgálata; 1964 júliusában mérték a 27,6 fokos eddigi rekordot.

A madridi állatkert lakóit a héten fagyasztott étellel etették, hogy hűtsék a szervezetüket a hőségben.

A pandák és a medvék görögdinnyés jégkrémet, a fókák fagyasztott szardíniát, az oroszlánok vödörnyi fagyasztott húst ettek.

Olaszországban televíziós hirdetésekben szólnak a városlakókhoz, hogy figyeljenek a háziállataikra, és rendszeresen látogassák idős hozzátartozóikat. Egy 44 éves milánói útépítő munka közben összeesett, majd meghalt, a boncolás eredményét még várják.

Forrás: hirado.hu, MTI