Jól teljesített a magyar gazdaság 2018-ban

Fotó: kormany.hu

Az első háromnegyed évben a kivitel 4,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az export volumenét a gépipar, az autóipar és az elektronikai alkatrészek gyártása erősítette.

A magyar gazdaság teljesítményét jól mutatja, hogy tavaly az exportteljesítmény átlépte a százmilliárd eurót. Ez korábban soha nem fordult elő. Az elmúlt évek az export folyamatos emelkedésének jegyében teltek – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az M1 Forint, fillér magazinjában. A folyó fizetési mérleg többletes, külkereskedelmi mérlegünk szintén. Az jól látható, hogy a magyar gazdaság egyensúlyi állapotban van, és az export továbbra is erősen húz – tette hozzá a miniszter.

Hazai forrásból is fejleszthetnek a vállalkozások

Varga Mihály kiemelte: az uniós források mellett 2019-ben is számos olyan kiírással találkozhatnak majd a vállalkozások, amelyeket a kormány hazai forrásból finanszíroz. Ennek egy része már az Ipar 4.0-hoz, a robotizációhoz, a digitalizációhoz kötődik.

Míg a másik részét olyan vállalkozásoknak biztosítják, amelyek kiszorultak az európai uniós támogatásokból a méretük vagy a foglalkoztatói létszámuk miatt. A nagyvállalati, beruházási-támogatási programban a fejlesztéseikhez, a beruházásaikhoz segítséget kapnak a magyar államtól – mondta el a pénzügyminiszter.

Átalakult a munkaerőpiac

A magyar munkaerőpiac átalakult az elmúlt években. A munkaerőhiány az építőiparban és a vendéglátásban jelentkezett leginkább. A kormány arra törekszik, hogy a hazai forrásokat mobilizálja. Ahol még magasabb a munkanélküliség az országos átlagnál, érdemes olyan átképzési programokat indítani, olyan segítséget nyújtani, amelyekkel könnyebben tudnak

Fókuszban a család

A kormány célja, hogy minél jobb feltételeket teremtsen a családalapításhoz. Szeretnék elősegíteni azt, hogy a gyermeket nevelő családok, a szülők számára ne legyen teher a gyermek vállalása, hanem ehhez állami segítséget kapjanak, mint például adókedvezményeket, plusztámogatásokat vagy csokot. Ugyanakkor azt is ösztönzik és segítik, hogy a gyermekvállalás mellett legyen lehetőség olyan felnőttképzési programokban való részvételre, amelyek segítik a munkaerőpiacon való elhelyezkedést – hangsúlyozta a miniszter.

Az állam 42 500 forint életkezdési támogatást nyújt minden születendő gyermeknek, amit egy letéti számlám helyeznek el a Magyar Államkincstárban. A babakötvényi megtakarításokhoz nagyon kedvező kamatozás társul (több mint öt százalék). Ez ma Magyarországon az állampapírok és a különböző kincstárjegyek közül a legvonzóbb és legmagasabb megtakarítási hozammal rendelkező forma – emelte ki a miniszter.

Előkészítés alatt a falusi csok

A kormány legfontosabb programjának nevezte a miniszter a családi otthonteremtési kedvezményt (csok). A csok 2016-os bevezetése óta az épített lakások száma megduplázódott, a kiadott építési engedélyek száma pedig megháromszorozódott. Az a cél, hogy a programmal olyan családokon segítsenek, amelyek gyermeket vállalnának.

A csok megpróbálja kezelni az ország területi különbözőségeit, hiszen azoknak az 5000 fő alatti településen élőknek is igyekeznek segíteni általa, akik a vidék népesség megtartó erejét jelentik.

Varga Mihály hozzátette a csokhoz kapcsolódóan előkészítés alatt állnak a vidéken élők otthonteremtési támogatásának az eszközei, például a falusi csok.

(hirdo.hu, M1)