Jól halad a betakarítás

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által begyűjtött július 16-i adatok alapján az AKI közreadta a nyári mezőgazdasági munkák állásáról szóló tájékoztatást.

A kalászosok teljes termőterületének 73,8 százalékáról, 1 millió hektárról közel 5 millió tonna gabonát takarítottak be. Az őszi búza betakarítása Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön és Dél-Alföldön 75százalék fölött alakult, néhány megyében azonban csak a munkák felét végezték el a jelentés napjáig. Az őszi búza összes területe 950 ezer hektár, amelyből a betakarított terület 723 ezer hektár, az összterület 76 százaléka volt július 16-ig, és eddig közel 3,7 millió tonna őszi búzát takarítottak be. A tavalyitól 1,7 százalékkal elmaradó termésátlag országosan 5,1 t/ha, a legalacsonyabb Bács-Kiskun megyében (4,2 t/ha), a legmagasabb Baranya megyében volt (6,2 t/ha).

A durumbúza aratása Pest, Komárom-Esztergom, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében befejeződött, országosan a termőterület 78,8 százalékán történt meg a betakarítás. A termésátlag a július 16-ig betakarított területeken nem változott az egy évvel korábbihoz képest, átlagosan 4,7 tonna volt hektáronként.

Az őszi árpa aratása a végéhez közeledik, a tavaszi árpa aratása a termőterület felén történt meg a jelentés napjáig. Az őszi árpa termésátlaga országos szinten 4,9 t/ha, ami 2,4 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. A tavaszi árpa termésátlaga 4 t/ha volt, 20,6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A rozs területének 52 százalékát, a tritikálé területének 60 százalékát aratták le. A rozs termésátlaga 3,6 t/ha, 5,6 százalékkal kevesebb, mint egy éve, míg a tritikálé hektáronkénti 3,7 tonna eredménye 11,8 százalékkal kevesebb a 2017. évinél. A zab betakarítása 22 százalékon áll, termésátlaga 2,7 t/ha. Az őszi káposztarepce betakarítása a végéhez közeledik (98,5 százalék). A magborsó betakarítása 85,8 százalékos készültségen állt és 2,1 t/ha volt a termésátlag.

A tarlóhántást a tervezett terület több mint harmadán már elvégezték a gazdák. A másodvetést a tervezett 9,7 ezer hektárnyi terület 56,7 százalékán, 5,5 ezer hektáron fejezték be.

A zöldborsó betakarítása a terület 94 százalékán, 19,1 ezer hektáron fejeződött be, a termésátlag 3,9 t/ha volt, ami közel 30 százalékkal alacsonyabb, mint 2017-ben. A csemegekukorica betakarítása éppen csak elkezdődött, országosan 11 százaléknál tart. A zöldbab esetében 33 százalékos a készültség, a termésátlag 7,8 t/ha körül alakult, 42 százalékkal több, mint 2017-ben. A korai burgonya betakarítása néhány megyében már befejeződött (Komárom-Esztergom, Békés, Csongrád megye), országosan viszont a burgonyatermőterület 51,2 százalékát takarították be, a termésátlag 23,6 t/ha volt.

A gyümölcsfélék közül a meggy szedése a végéhez közeledett július 16-án. Az országos átlag a tavalyihoz képest 25,2 százalékkal magasabb, 8,3 t/ha volt, de a szórás igen nagy a megyék között. A tavaszi fagyok miatt a kajszitermés nagyon gyengének tekinthető, a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Alföld régiókban tapasztalható a legnagyobb terméskiesés. A kajszi szedése a termőterület 92 százalékán fejeződött be, és az országos termésátlag 1,7 tonna volt hektáronként, de nagy különbségek tapasztalhatók az egyes megyék eredményei között.

(agroforum.hu)