Jól bírja a szélsőséges klímaviszonyokat az új nemesítésű almafajta

almaszüret Fotó MTI Balázs Attila

Változatos körülmények között, forró és száraz éghajlati viszonyokban is tesztelték a kutatók a T&G Global új nemesítésű almafajtáját. A Hot Climate program célja a globális az almatermelés fenntarthatóságának biztosítása változó éghajlati viszonyok között, ennek részeként valósult meg a fajta nemesítése. Ez lehetőséget biztosít az almatermesztésre olyan régiókban is, ahol az korábban elképzelhetetlen volt, így például a csapadékhiányos Dél-Afrikában. Az új fajtából az első jelentősebb tételt az Ibériai-félszigeten ültetik el.

Peter Landon-Lane, a T&G Global innovációs és műszaki igazgatója szerint az egyre melegedő klíma miatt új fajtákat kell fejleszteni és forgalomba hozni annak érdekében, hogy a fogyasztók továbbra is ízes, ropogós almát fogyaszthassanak. Az új nemesítésű almafajta ezeknek a feltételeknek is megfelel – írta a Syngenta blogja.

A klíma változik, de a vásárlók biztonságos és értékes élelmiszert keresnek

Bár a világ éghajlata változik, ettől még a fogyasztók továbbra is egészséges és biztonságos élelmiszereket szeretnének vásárolni és enni. Az első forgalomba hozható fajtánk vörös héjú, ropogós, lédús és a “HOT84A1” nevet viseli. Sikeresen teszteltük Spanyolországban, ahol a hőmérséklet olykor a 40 Celsius fokot is meghaladta. Ez az alma bizonyította, hogy ellenáll a napégésnek, ugyanakkor kiváló étkezési tulajdonságokkal rendelkezik – ismertette a szakember.

A forróság mellett a fagy is veszélyes az almákra

Az elmúlt 20 év egyik legalacsonyabb alma- és körtetermésére lehet számítani Magyarországon a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztálya és az ÉKASZ együttműködése keretében készült 2020. évi előzetes alma és körte termésprognózis szerint. A rendkívüli fagyok miatt komoly terméskiesésre lehet számítani a hazai ültetvényeken.

Kevés olyan termelő vállalkozás van, ahol idén elérik a tavalyi, gyenge vagy közepes eredményeket. Kora tavasszal, a vegetáció kezdete előtt még nagyon jó termésre lehetett számítani az alma és a körte esetében is, ugyanis a 2019. évi gyengébb termés (alma: 397 ezer tonna, körte: 28 ezer tonna) miatt jó volt a virágrügy-berakódottság. Továbbá egyes fajtáknál kifejezetten erős virágzást vártak. A tavaszi fagyok – és kis részben az egyéb kedvezőtlen időjárási hatások – azonban nagyon jelentős termésveszteséget okoztak – írta a FruitVeB oldalán Dr. Apáti Ferenc alelnök.

Forrás: magro.hu