Jókora otthonteremtési kiadást tervez a kormány

Fotó: femina.hu

Orbán Viktor miniszterelnök még a választási kampány hajrájában tett említést arról, hogy az idén kifutó otthonteremtési támogatásokat továbbra is fenntartaná, szíve szerint még bővítené is. A 2023-as költségvetés tervezetében szereplő tervszámok pedig arra utalnak, hogy ezt a területet jövőre is kiemelt támogatásokkal tervezi pörgetni a kormány.

A babaváró hitelekre betervezett 175,263 milliárd forint, illetve a lakástámogatások jogcímnél feltüntetett 491,225 milliárd forint ugyanis első pillantásra jóval több, mint amit esetleg a jegybanki alapkamat-emelési sorozat miatt a kamattámogatott konstrukcióknál emelkedő kamatkiadások indokolnának.

Összevetésképp idén az előbbire több mint 90 milliárd forintot szánt a költségvetés, míg az utóbbiakra nagyjából 382 milliárdot, azaz közel 30 százalékkal kevesebbet.

Az ingatlan.com értékelése szerint ez arra utal, hogy lakáscélú kedvezmények a várakozásoknak megfelelően jövőre is elérhetők lesznek.

„Mivel a lakástámogatási kiadások jelentős része az adásvételekhez köthető, ezért a költségvetési tervekből az is látszik, hogy a kormányzat stabil lakáspiaci forgalommal számol” – közölte Balogh Károly, a portál vezető gazdasági szakértője. 

Tényleg a nyugdíjasok, családosok és a rezsi költségvetése lesz a 2023-as év, bár lesz, ahol spórol majd a kabinet.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint maradhat a csokos vásárlások illetékmentességi kedvezménye is, ami nagyjából 40 milliárdot tesz ki, ennyit enged el a költségvetés. 

Forrás: hirado.hu

https://index.hu/gazdasag/2022/06/09/otthonteremtesi-tamogatas-kormany-koltsegvetes-babavaro-lakastamogatas/