Jókai fontos személy Pápa történetében

A városi Jókai Mór-emlékévet hivatalosan, ünnepélyes keretek között nyitották meg csütörtökön a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

A megnyitón Vargáné Takács Mónika könyvtáros felidézte, a helyi önkormányzat azért hirdetett Jókai-emlékévet, mert 125 éve alakult meg a Jókai Kör, valamint akkor választották Jókait Pápa díszpolgárává. A Jókai-kultusz ápolásában a városnak kötelezettségei vannak, s ennek örömmel tesznek eleget. Áldozó Tamás polgármester nyitóbeszédében elmondta, fontosak az emlékévek, hiszen a városban működő közösségek, intézmények együttes munkával, elkötelezettséggel emlékezhetnek meg. Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója Jókai Mór Fenyvessy Ferenchez írt levelét adta elő. A városvezető hangsúlyozta, Pápa sok mindenből származó identitásának egyik eleme a város reformkori gazdagságában és azoknak az embereknek a sokaságában keresendő, akik akkoriban itt tanultak, tanítottak, dolgoztak, ezt a várost erősítették. Közülük az egyik legnevesebb Jókai Mór. Az ünnepi műsorban Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója Jókai Mór Fenyvessy Ferenchez írt levelét adta elő. Őt körülölelve a Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és a Pápai Református Kollégium diákjai olvastak fel a nagy magyar mesemondóhoz kötődő irodalmi részleteket, valamint fuvoláztak. A rendezvény a Jókai-emlékév irodalmi és képzőművészeti pályázata és programkínálata kihirdetésével zárult. (Forrás: Laskovics Márió/veol.hu)

Papp Tamás Pápa és környékének a kulturális életéről, mint a Megyei Értéktár Bizottság alelnöke, a Megyei Közgyűlés és a Kisgazda Polgári Egyesület Országos elnökségének a tagja, a KPE Veszprém megyei Szervezetének az elnöke: A Jókai-kört támogatja a megyei értéktár, és felvették Jókai Mór munkásságát a Veszprém Megyei Értéktárba, mert Jókai Mór sokat járta Pápa környékén a vidéket, ahol számos értékes alkotása is született. Ennek emlékére lett kialakítva a Hat-halom pusztai emlékhely. (KPE)