Jöhetnek a nyugdíj- és a zöldkötvények

Fotó kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója interjút adott a Privátbankár.hu-nak és az Mfor.hu-nak, amelyben egyebek között elhangzott, hogy még ebben a félévben újabb befektetési konstrukciók jelennek meg a piacon: a nyugdíjkötvény és a zöld devizakötvények is debütálhatnak – utóbbiak először nagy valószínűséggel jenben.

Karácsony előtt jelentették be, hogy jen- és jüanalapú zöldkötvények jelenhetnek meg az ÁKK kínálatában. Ezzel kapcsolatban Kurali Zoltán kifejtette, hogy ezek a befektetési termékek annyiban térnek el az átlagos kötvényektől, hogy az értékesítésükből befolyt pénzeket csak környezetvédelmi jellegű beruházásokra vagy célokra lehet elkölteni. Ez egy jól kialakult sztenderd, ami alapján meg kell határozni azokat a jelenlegi és jövőbeni zöld projekteket, amiket hozzá lehet rendelni e kötvényekhez. Ez egy több minisztériumot átölelő munka, az egyeztetések jelenleg is zajlanak, s reményeink szerint legkésőbb a második negyedév elejére befejeződnek– közölte az ÁKK vezérigazgatója. Ezt követően egy tenderen kiválasztanak egy szakértő céget, amely auditálni tudja a programot, vagyis megállapítja, hogy az megfelel-e a sztenderdeknek, majd évente azt is vizsgálja, hogy valóban megvalósulnak-e ezek a befektetések úgy, ahogyan azt ígérték.

A tervek szerint az első zöldkötvények kibocsátása az év közepe valósulhat meg. Ezek a papírok legalább 3 éves lejáratúak lehetnek, de itt is cél a hosszabb futamidő elérése. Az a valószínűbb, hogy az ÁKK először Japánban értékesít zöldkötvényt, 30-50 milliárd jen értékben, ami mostani árfolyamon nagyjából 250-400 millió eurónak felel meg. Jüanalapú zöldkötvényekből 1 milliárdot, azaz mintegy 130 millió eurót terveznek bevonni. De a kibocsátási összegekben van mozgástér, hiszen az idei finanszírozási terv a zöld-, valamint a lakossági devizakötvényekre (PEMÁP) együttesen irányzott elő 1 milliárd eurót, amiből a PEMÁP értékesítéséből várhatóan befolyó bevételt 200-300 millió euróra tehető. A végleges összeg majd a befektetési piac alakulásától függ.

A zöldkötvények kibocsátása kapcsán reményeink szerint olyan távol-keleti befektetőket is be tudunk vonni a forint-állampapírok piacára, akik most még nincsenek jelen a hazai piacon- – jelentette ki Kurali Zoltán. Erre a japán nyugdíjalapok és biztosítók esetében látnak nagyobb esélyt.

Emellett történt előrelépés a nyugdíjkötvény bevezetésével kapcsolatban is, de az ÁKK vezérigazgatója szerint még korai lenne beszélni a pontos időpontról. Már összeállt az a struktúra, ami szerintük működőképes. Ahogy azt az idei finanszírozási tervünben felvázolták, szeretnének a lakossági állampapírok futamidején is hosszabbítani, s erre a nyugdíjkötvény bevezetése az egyik és jelenleg legvalószínűbbnek tűnő lehetőség.

Forrás: origo.hu