Joe Biden: Nem valószínű, hogy Oroszország területéről lőtték ki a Lengyelországot eltaláló rakétákat

Fotó MTI, AP, Susan Walsh

A kedd este Lengyelország területén becsapódott két rakéta ügyében a lengyel hatóságok nyomozást indítottak el, a lengyel kormány pedig összehívta a biztonsági tanácsot. Az eddigi sajtóértesülések szerint a rakéták egy farmon csapódtak be egy gabonatárolóba, melynek következtében két ember meghalt. A NATO-tagországok védelmi miniszterei folyamatosan kapcsolatban vannak az eset óta, az amerikai elnök pedig arról adott tájékoztatást, hogy a rakéta röppályája alapján egyelőre „nem valószínű, hogy Oroszország területéről lőtték ki”.

Ukránok lőhették ki a Lengyelországot eltaláló rakétákat, amikor az elektromos infrastruktúrájukat célzó orosz lövedék ellen próbáltak védekezni – nyilatkozta három tisztviselő Associated Press (AP) hírügynökségnek. Mint írták, szerda reggel Joe Biden amerikai elnök is megszólalt az eset kapcsán és azt mondta:

„Nem valószínű, hogy a Lengyelországot eltaláló rakétát Oroszországból lőtték ki”.

Az amerikai elnök azt is hozzátette, hogy „előzetes információk alapján megkérdőjelezhető”, hogy a lengyelországi incidenst egy Oroszországból kilőtt rakéta okozta.

Joe Biden hangsúlyozta: mindaddig nem akar konrkét állítást megfogalmazni, amíg teljesen ki nem vizsgálták az incidenst, azonban „a rakéte röppályája alapján nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték ki”.

Az elnök szerint ” Biden szerint a világ vezetői a lengyelországi eset kivizsgálása után fogják meghatározni a következő lépéseket.

Forrás: Associated Press News, hirado.hu