Joe Biden először beszélt a Kongresszus előtt – Erős üzeneteket küldött támogatóinak és ellenfeleinek

Fotó MTI, AP, Susan Walsh
Joe Biden megtartotta első beszédét a Kongresszus előtt, ahol elsősorban a munkahely-teremtés és az ország újjáépítése állt mondandójának középpontjában. Az elnök beszéde abból a szempontból rendhagyó volt, hogy az általában zsúfolásig megtelt képviselőházi teremben, csak 200 résztvevő lehetett jelen a járványügyi szabályok miatt. Az NBC gyűjtése alapján összeszedtük Joe Biden legfontosabb üzeneteit.

Biden beszédében egyszerre igyekezett optimista és realista hangnemet megütni. Méltatta például a járványkezelés kapcsán elért sikereket, amelyet az átfogó oltási program tudott biztosítani, illetve a gazdasági mentőintézkedések eredményeit is. Ugyanakkor hozzátette, hogy sok nehéz feladattal kell még az új amerikai vezetésnek szembenéznie. Biden hangsúlyozta, hogy egy hatalmas válságot örökölt elődjétől, amely egyszerre testesült meg a járványban, a gazdasági nehézségekben és a Capitolium szimbolikus ostromában. Utóbbi jól példázta az amerikai társadalom kettészakadását, a felszín alatt megbúvó, illetve egyre gyakrabban felszínre törő társadalmi feszültségeket, megosztottságot.

KIEMELTE AZONBAN AZT IS, HOGY SZERINTE AMERIKA MÁRA ÚJRA MOZGÁSBA LENDÜLT, ILLETVE, HOGY A VÁLSÁG SOK ÚJ LEHETŐSÉGET NYITOTT MEG.

A lehetőségek kapcsán Biden megemlítette a Kongresszus által már korábban elfogadott 1900 milliárd dolláros koronavírus-mentőcsomagot, egyúttal pedig arra kérte az amerikai törvényhozás képviselőit, hogy támogassák a több mint 2250 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztő csomagját is. Biden továbbá a várakozásoknak megfelelően egy 1800 milliárd dolláros oktatási és családtámogatási gigacsomagot is bejelentett. A vonatkozó összeget a gyermekgondozás támogatására fordítanának, illetve családi és betegszabadságot vezetnének be a munkavállalók számára. Kiterjesztenék továbbá a gyerekek után járó adókedvezményeket is 2025-ig, valamint elérhetővé tennék az óvodai nevelést és ingyenessé tennék a közösségi főiskolák első két évét. A kormány emellett megemelné a hátrányos anyagi helyzetű hallgatók támogatására szolgáló ösztöndíjak összegét is.

A fenti csomagok finanszírozásának céljából Biden elsősorban a 400 ezer dollár éves jövedelem fölötti háztartások adóterheit emelné meg, illetve növelné a társasági adó mértékét. Ezek a tervek azonban szinte biztosan ellenállást fognak kiváltani a republikánusokból, akik jelenleg ugyanannyi szenátorral rendelkeznek, mint a demokraták, így megvannak az eszközeik arra, hogy lassítsák Biden terveinek megvalósítását.

BÁR A GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ CSOMAGOK NEM GYŐZTÉK MEG A REPUBLIKÁNUS POLITIKUSOKAT, A REPUBLIKÁNUS SZAVAZÓK KÖRÉBEN POZITÍV VOLT A FOGADTATÁSA.

Biden hozzájuk is szólt beszédében, illetve azokhoz, akik úgy érzik, hogy az állam magára hagyta őket. Azt állította, hogy ezen rétegek is haszonélvezői lesznek a munkahely-teremtési programjának. Emellett biztosította a hallgatóságot, hogy az állami programokon keresztül létrejövő munkahelyek 90%-ában nem lesz elvárás a felsőfokú végzettség.

A fentieken túl Biden kritikus megjegyzést fogalmazott meg a Wall Streeten uralkodó világgal kapcsolatban és hangsúlyozta a középosztály fontosságát.

Amerikát nem a Wall Street építette fel, hanem a középosztály. A középosztály megteremtését pedig a szakszervezeti mozgalom tette lehetővé

– mondta Joe Biden beszédében.

Biden jól láthatóan próbált egyensúlyozni a kétpárti konszenzus hangsúlyozása és a radikális változtatások szorgalmazása között. Méltatta például azokat a republikánus politikusokat, akik a 2250 milliárd dolláros csomagja ellenében egy kisebb 568 milliárd dolláros csomagot javasoltak és nyitottságát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy tárgyalások útján rendezzék a vitás pontokat. Ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte nincs mire várni, a tétlenség pedig nem lehet opció.

Kamala Harris alelnök és Nancy Pelosi házelnök is történelmet írt, ugyanis korábban soha nem volt példa arra, hogy két nő foglalt helyet a frissen megválasztott amerikai elnök első kongresszusi meghallgatásán a pulpituson.

A jelenlegi mérések alapján egyébként az amerikai társadalom kifejezetten pozitívan értékeli a Biden-kormány eddigi teljesítményét, ez pedig elsősorban a sikeres oltási kampánynak, illetve a gazdaságélénkítő csomagoknak tudható be. Négy különböző és mérvadó amerikai közvéleménykutató mérése szerint az amerikai társadalom elégedett Joe Biden teljesítményével, illetve egyre többen vélekednek úgy, hogy az Egyesült Államok jó úton halad a Biden-kormány alatt.

A TÖBB KÖZVÉLEMÉNYKUTATÓ EREDMÉNYEIT ÖSSZESÍTŐ FIVETHIRTYEIGHT MUTATÓI SZERINT AGGREGÁLTAN NÉZVE JOE BIDENNEL A MEGKÉRDEZETT AMERIKAIAK 54 %-A ELÉGEDETT, MÍG 41,7% ELÉGEDETLEN AZ ELNÖKKEL.

Kérdéses azonban, hogy a kezdeti lendület után mennyire lesz tartós a Biden-kormány támogatottsága, ugyanis eddig ügyeltek arra, hogy csak népszerű intézkedéseket vezessenek be és kerüljék a megosztó politikai lépéseket.

Forrás: portfolio.hu