Jobboldali összefogás Brüsszel hibái ellen

Fotó MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor miniszterelnök Madridban szombat délelőtt Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés köztársasági elnök-jelöltjével tárgyalt az európai konzervatív erők szorosabb összefogásának lehetőségeiről – adta hírül Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A megbeszélésen elhangzott: Európa sok millió, hagyományos keresztény és nemzeti értékeket valló polgárának jelenleg nincs megfelelő politikai képviselete az EU-ban, ezért elengedhetetlen a kontinens jobboldali pártjainak szoros együttműködése. 

A megbeszélésen áttekintették a tavaly nyáron megkezdett európai konzervatív pártszövetség-építési folyamat állását és a közeljövő feladatait.

Orbán Viktor: Brüsszel újabb és újabb áremeléseket javasol, ezt meg kell állítanunk!

Az európai konzervatív pártok csúcstalálkozóján erről egyeztek meg Madridban, mondta a miniszterelnök.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz konfliktus de-eszkalációjára és békés megoldására van szükség.

Békés megoldásra van szükség

A magyar kormányfő a rendezvényt követően újságíróknak kifejtette: a találkozón a lengyel és a magyar politikusok hangsúlyozták a találkozón résztvevő pártvezetőknek, hogy bár az ukrán-orosz határon zajló események nincsenek közvetlen hatással azokra, akik Madridban élnek, „de számunkra, akik Közép-Európában élünk, ez nagyon fontos kérdés”. 

Orbán Viktor elmondta: a csúcstalálkozó minden résztvevőjét arra kérte, hogy a békés megoldás és a konfliktus de-eszkalációja mellett foglaljon állást.

Orbán Viktor ennek kapcsán hozzátette, hogy egy új európai biztonsági rendszer fontos kérdés, de ennek kialakításában az európaiaknak valamilyen formában mindenképpen részt kell venniük.

A magyar miniszterelnök leszögezte, hogy a brüsszeli klímapolitika kudarcot vallott. Úgy vélte, az az elképzelés, hogy az éghajlat megóvása érdekében fel kell emelni az energiaárakat, észszerűtlennek bizonyult. Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem követi ezt a politikát, és leszögezte, meg kell akadályozni azt a brüsszeli tervet, hogy új adókat vessenek ki a gépkocsi- és a lakástulajdonosokra.

Brüsszeli koordinációs iroda létrehozásáról állapodtak meg európai jobboldali pártok Madridban

Brüsszeli koordinációs iroda létrehozásáról állapodtak meg európai jobboldali pártok a Madridban rendezett kétnapos csúcstalálkozójukon – jelentette be sajtótájékoztatóján Jorge Buxadé, az eseményt szervező spanyol Vox párt uniós képviselő-csoportjának vezetője.  

Közös nyilatkozatot tettek

A közös nyilatkozat emlékeztet arra, hogy 2021 júliusában az Európai Parlament (EP) számos politikai pártja aláírta azt a közös állásfoglalást, amelyben aggodalmának adott hangot az Európai Unió (EU) jövőjével kapcsolatban, és hitet tett amellett, hogy megvédi az EU tagállamainak szuverenitását, szabadságát és hagyományait. Az aláírók akkor abban is megegyeztek, hogy azt a nyilatkozatot „a közös kulturális és politikai munka alapjának fogják tekinteni, amely tiszteletben tartja a jelenlegi politikai csoportok szerepét” – emlékeztet a mostani közlemény.

A madridi nyilatkozat emlékeztet arra is, hogy a konzervatív és hazafias politikai erők első varsói csúcstalálkozóján, 2021 decemberében, a résztvevők megvitatták az EP-beli szorosabb együttműködés, valamint a közös találkozók megszervezésének szükségességét, illetve azt, hogy egységesen szavaznak az EU-tagállamok szuverenitásának védelmét célzó közös kérdésekben. 

A pénteken és szombaton megrendezett madridi csúcstalálkozó résztvevői megerősítették aggodalmukat az Európai Uniót érő belső és külső támadásokkal kapcsolatban.

A nyilatkozat szerint egyre erősebb az a fenyegetés, amely az Európai Uniót ideológiailag túlfűtött, a tagállamok fölött álló föderalista szuper-állammá kívánja alakítani: olyan vállalkozássá, amely nincs tekintettel a nemzeti identitásra és szuverenitásra, ebből következően a demokráciára, a sokszínűségre és az Európai Uniót alkotó nemzetek állampolgárainak érdekeire. Az aláírók szerint ez a fenyegetés már magát az Európai Uniót veszélyezteti, mivel eltávolodik azoktól a keresztény európai ideáloktól, amelyekre az Uniót eredetileg alapozták. 

A madridi nyilatkozat szerint egyes bürokraták és pártok tévesen úgy vélik, hogy demokratikus legitimáció nélkül olyan kérdéseket és témákat támogathatnak, amelyek szembe-mennek az európaiak igényeivel és szükségleteivel, sőt, magával a nyugati civilizáció fennmaradásával.

A nyilatkozat szerint a résztvevő aláírók elkötelezik magukat Európa megvédése mellett a külső és belső fenyegetésekkel szemben. Támogatni fogják a határok védelmét és a családpolitikát, és szembe-szállnak az európai történelemtől idegen, „demográfiai öngyilkossághoz” és a társadalom átalakításához vezető politikai áramlatokkal.

Az aláírók hangsúlyozták, hogy helyre kell állítani a tagországok és az EU-intézmények közötti kölcsönös tisztelet kultúráját, amelyben a tagállamok alkotmányos önazonosságát nem bírálják, hanem megvédik és megőrzik. 

A nyilatkozat aláírói kifejezetten elítélték Brüsszel szerintük politikailag motivált támadásait Lengyelország és Magyarország ellen. Ezek a támadások ugyanis az alapvető uniós elvek teljes figyelmen kívül hagyását bizonyítják, és megszegik a Szerződések szellemiségét. 

Az aláírók a nyilatkozat második felében konkrét lépésekben állapodtak meg: támogatni fogják a tagállamokban készült termékekkel kapcsolatos EU-preferencia elvének betartását és kikényszerítését; elítélték a brüsszeli bevándorlási politikát és a FRONTEX nem hatékony működését; növelni kívánják az európai energiakapacitást és az energia-önellátást; követelték a Szerződések szigorúbb és fegyelmezettebb betartását, és elutasították az EU intézmények jogkörének szabálytalan bővítését; meg kívánják védeni a tagállamok nemzeti alkotmányainak elsőbbségét az európai joggal szemben, valamint a nemzeti törvények elsőbbségét az EU-szabályozásokkal szemben mindazon területeken, amelyek nem tartoznak az Európai Unió  kizárólagos kompetenciájába.

Az Európai Unióra leselkedő külső veszélyekkel kapcsolatban közös fellépést sürgettek, legyen szó az Európa keleti határát fenyegető – a közlemény szerint háború szélére sodró – orosz katonai tevékenységről, vagy a harmadik országokból érkező bevándorlókról, migránsokról és menedékkérőkről.

A csúcstalálkozót követően Orbán Viktor Párizsba utazik, ahol Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnökkel tárgyal – közölte Havasi Bertalan.

Forrás: Magyar Hírlap, MTI