Jobban megéri termőföldbe fektetni, mint aranyba – Bill Gates is tudja ezt

Fotó pixabay.com

Bill Gates amerikai milliárdos eddig már több mint 100.000 hektár termőföldet vásárolt.

Világszerte sokan felfigyeltek arra, hogy Bill Gates hatalmas termőföldeket vásárolt fel, és az indítékát legtöbben a klímaváltozással hozták összefüggésbe – írja az agriculture.com, majd beszámol arról, a valóságban milyen okok játszhattak közre a földvásárlásoknál.

A mezőgazdasági termeléssel foglalkozni nem kívánó, de komoly tőkével rendelkező spekulánsok az ezredforduló után, főleg pedig a 2008-2009. évi pénzügyi válság alatt figyeltek fel a földvagyonnak a bankbetétnél és egyéb befektetéseknél nagyobb értékmegőrző és értéknövelő erejére. Ennek kapcsán kezdtek a pénzügyi műveletekkel foglalkozó cégek termőföldet vásárolni és így alakult ki, hogy számos pénzügyi vállalkozás óriási értékű földvagyont “tart kezében”.

A Gates házaspár földvásárlásai leginkább ebbe a trendbe illeszthetők, de nagy valószínűséggel szerepet játszott abban az agrártermékek és élelmiszerek várható felértékelődése is.

Földvásárlásaik pedig pénzügyi tanácsadójuk, a Cascade Investment útmutatása alapján indultak el. A tanácsadó cég kimutatta, hogy a földvagyon évenkénti hozama az USA-ban 1992 és 2020 között – a föld elhelyezkedésétől és minőségétől függően10,9 százalékot tett ki, szemben a tőzsdeügyletek 7,87 és az arany 6,0 százalékos hozadékával.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre