Jó szilvatermés várható idén

Fotó: kerteszetiarudagardony.hu

Az átlagosnak mondható hatvanezer tonnánál valamivel több termés várható idén Magyarországon szilvából – mondta a Magyar Hírlapnak Hunyadi István, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) szakmai igazgatója.

Mennyiséget tekintve szép termés várható idén, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon átlagnak számító 60-65 ezer tonna szilva, úgy néz ki, kényelmesen meglesz az idén – közölte a Magyar Hírlapnak Hunyadi István, a FruitVeb szakmai igazgatója.

Hozzátette, tavaly a fagykárok a szilvát is érintették, ami miatt kisebb volt a termés mennyisége, ami a termelők szempontjából jó volt, hiszen magasabb áron tudták értékesíteni a gyümölcsöt. Idén viszont a szélsőséges időjárás, a hirtelen jött meleg miatt jóval előbb kezdett el érni, már július első hetében megkezdték a korai fajták szüretelését a termelők – fejtette ki a szakértő.

Igaz, a korai érésű fajtákkal nem nagy volumenben foglalkoznak a hazai szilvatermelők – fűzte hozzá. A nagyobb mennyiségben megjelenő termésre, a klasszikus értelemben vett dömpingre augusztus közepétől szoktunk számítani, ami idén inkább a hónap elején várható majd, de van egy késői érésű szegmens is szilvából, amelynek majd szeptemberben lesz a szezonja – közölte a FruitVeb szakmai igazgatója. Hunyadi István felhívta a figyelmet arra is, hogy a szilva sem szereti a fagyokat, de valamivel jobban tűri, mint a kényes kajszi vagy az őszibarack.

A virágzáskori fagyok igencsak megritkítják, sőt teljesen tönkre is tehetik. Azt is szokták mondani, hogy megfázik a szilva, amikor komolyabb lehűlések jönnek virágzáskor. De az is előfordulhat ilyenkor, hogy esetleg mennyiségben megritkul, de akár még az is megeshet, hogy ez viszont a minőség javára válik, mivel kevesebb terem ugyan, de nagyobbak lesznek a szemek – véli a szakértő. Veszélyes lehet a termésre a szilvamoly és a poloskaszagú szilvadarázs – amely szintén komolyabb károkat tud okozni, és idén több helyről is jelezték a jelenlétüket – ez mindig a gazdák odafigyelésén múlik, hiszen ezen kártevők ellen megfelelő védőszerek állnak rendelkezésre a megelőzéshez.

(Magyar Hírlap, agroforum.hu)